2021. 03. 18., csütörtök, 09:21

Mutatjuk az Európai Vakcinaútlevél tervezetét

Az Európai Bizottság bemutatta a Digitális Zöld Igazolás vagyis, az európai vakcinaútlevél tervezetét. A dokumentum papír alapon és digitálisan is elérhető lesz.

A vakcinaútlevél segítené a turizmus nyári fellendítését, oly módon, hogy az útlevéllel rendelkezők akár korlátozásoktól mentesen utazhatnának az EU-n belül. A tervek szerint azonos elbírálásban kell részesedniük az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinával rendelkezőknek, azonban akiket nem engedélyezett vakcinával oltottak be, azoknál a fogadó ország döntheti el, hogy milyen korlátozásokat szabnak ki rájuk, tehát a vakcinaútlevél célja, hogy azok a beoltottak akik valamilyen mentességet élveznek más országokban is részesüljenek ezekben a mentességekben.

 

forrás: TravelPulse

 

Az igazolványokban három típusú igazolás szerepelhet: a tulajdonosa megkapta a koronavírus elleni védőoltást vagy a tulajdonos már átesett a koronavíruson és ezért már kialakult az immunitás vagy pedig negatív PCR vagy rapid antigén teszttel rendelkezik. Ezek közül kapásból már az elsővel is meggyűlhet Magyarország baja, ugyanis mi használunk olyan vakcinákat is, melyeket az Európai Gyógyszerügynökség nem hagyott jóvá,  de végső soron ez a befogadó ország döntésén fog múlni, ám az is kérdéses, hogy egyáltalán mennyi ideig tart az immunitás illetve, hogy ettől függetlenül az igazolás birtokában fertőzhet-e az érintett.

Az oltási igazolás mégsem fogja tartalmazni a védőoltás típusát

Az oltási igazolás mégsem fogja tartalmazni a védőoltás típusát

Jelent meg szombaton a Magyar Közlönyben a koronavírus ellen védettség igazolásáról szóló kormányrendelet módosítása.

További probléma az is, hogy a fiatalok, akik korukból kifolyólag később kapják meg az oltást, nem beszélve a 18 éven aluliakról akik nem is olthatók és akik már csak ezért hátrányból indulnak. Ráadásul nálunk az igazolásba eleve nem kerül be az sem, hogy milyen típusú oltást kaptunk, így tehát nagyon jó kérdés, hogy honnan fogja tudni a fogadó ország miszerint járjon el. Viszont fontos leszögezni azt is, hogy egyenlőre ez még csak egy tervezet, tehát nincs semmi kőbe vésve.

 

Vajon mehetünk majd nyaralni?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!