2021. 03. 23., Kedd, 10:16

Átlagosan vagyunk boldogok Veszprémben - Elkészült Magyarország 2020-21-es boldogságtérképe

Az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja Prof. Oláh Attila irányításával 2020. április 1. és 2021. március 15. közötti időszakban végzett internetes vizsgálatai alapján idén is elkészítette Magyarország Boldogságtérképét.

Legutóbb még arra lehettünk büszkék, hogy Veszprém a legélhetőbb városok között van, az elkészült 2020-2021-es boldogságtérkép kutatás alapján viszont nem estünk be a boldog kategória soraiba.

Ebben a kategóriában Veszprém ugyanis nem került a dobogós helyre, de legalább a sor végére sem, valahol középen mozgunk, az átlagosan boldog kategóriában. A kutatás szerint a felmérés időszakában ugyan minimálisan, de szignifikánsan csökkent a globális jóllét szintje a 2019- mért értékhez képest, ami a koronavírus járvány függvényében teljesen érthető is, így a térkép a pandémia fenyegetettségében élő Magyarország boldogságtérképe. Dél-Dunántúlon, Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon szignifikánsan csökkent a boldogságszint, ám Nyugat-Dunántúlon és Közép-Magyarországon nőtt. 

Megyék szintjén Hajdú-Bihar, Békés és Somogy megyében csökkent a boldogságszint, míg Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megyében nőtt, a megyeszékhelyek közül Szombathely lett Magyarország legboldogabb városa, a dobogó második helyére pedig Nyíregyháza került. A kutatásból az is kiderült, hogy a nők jóllétszintje magasabb, életkor szerint a 36-50 éves férfiak és nők boldogságszintje emelkedett, viszont  a 65 év felettieké és a 18-25 éveseké csökkent.

Te boldog vagy?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: