2021. 04. 08., Csütörtök, 12:37

Légipostán adták fel társai a vasutast, hogy hazajuthasson - Most keresi őket

Bár az őrült ötlet minden részletét gondosan kitervelték, hiba csúszott a számításaikba és a fiatal vasutas 4 napon keresztül utazott fejen lefelé egy faládába zárva. London helyett Los Angelesben kötött ki, orosz kémnek hitték, de végül jól jött ki a kutyaszorítóból. Most azt a két társát keresi, akik feladták a légipostán.

A most 75 éves Brian Robson nem mindennapi kalandjáról ír könyvet, amelyből később filmet szeretnének forgatni. A története akkor kezdődött, amikor 19 évesen Wales-ből Ausztráliába ment szerencsét próbálni. A letelepedési konstrukció értelmében a Victorian Railways nevű vasúttársaságnál  kapott munkát - írta meg az Irish Times.

A fiatal férfi aztán rövid idő múlva meggondolta magát - csakhogy haza nem mehetett, hiszen 700 fontot kellett volna visszafizetnie és mindössze havi 40-et keresett a munkahelyén. Így ott maradt egy évig amikor kitalálta, hogy feladja magát légipostán, utánvétellel fizetve. Két munkatársát és barátját, az ír származású Pault és Johnt kérte meg, hogy segítsenek megvalósítani a nem éppen veszélytelen tervét. Paul ellenezte az ötletet, de végül Johnnak sikerült rábeszélnie, hogy segítsenek a honvágytól szenvedő Robsonon.

Robson vett egy mini-hűtőszekrény méretű faládát, amire fúrt egy szellőzőlyukat. Belerakta a kisbőröndjét, a párnáját, egy Beatles dalszövegeket tartalmazó könyvet, egy elemlámpát, öt darab kekszet, egy palack vizet, és egy üreset, hogy azt használja, amikor pisilnie kell. Elintézte a csomagszállítást is a Quantas légitársaságnál.

A Londonba tartó járat 36 órás utat tett meg. Ennyi időt kellett álló helyzetben kibírnia Robsonnak a faládában, amibe csak függőlegesen fért be a férfi. Társai nyilakkal jelölték, hogy a csomag melyik felének kell felfelé állnia, nehogy véletlenül fejen lefelé fordítsák Robsont másfél napig. Sajnos, ez azonban pontosan így történt.

A repülőgép annyira megtelt, hogy az utas nélkül feladott csomagokat egy másik járatra pakolták fel. Így esett, hogy a fiatal vasutas közel egy napig várakozott a reptéren a leszögelt ládában, amit a rakodómunkások fejjel lefelé állítottak. Másfél helyett ráadásul 4 napig repültek, megszakításokkal. A brit fővárost Amerikából érte volna el a járat de még az sem ment egyszerűen, Los Angelesben egy vámos bekukucskált a ládán lévő lyukba, egyenesen Robson szemébe. Kiszedték a ládából, és ki is hallgatták, mert azt hitték róla, hogy hidegháborús kém, majd amikor fény derült a kétségbeesett férfi tervére a hatóságok elengedték sőt, a kórházi ápolása utána a Pan Am első osztályán utazhatott haza. Azért úgy mégiscsak kényelmesebb volt, mint a fejjel lefelé egy faládában.

A férfi most két társát, Pault és Johnt keresi a médián keresztül, hogy meséljék el a sztorit saját szemszögükből is.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: