2021. 04. 09., péntek, 10:32

Féléves csúcson az infláció, a benzin és a zöldség drágult leginkább

Átlagosan 3,7 %-kal emelkedtek az átlagos fogyasztói árak a tavalyi márciusi árakhoz képest ami azt jelenti, hogy az idei inflációnál magasabbat csak tavaly augusztusban mértek.

Míg a krumpli a tavalyi árakhoz képest idén 20, a sertéshús 7,8, a sajt pedig 1,9 százalékkal csökkent, szinte minden más drágult: az üzemanyagok és dohányáruk 17 százalékkal kerülnek többe mint 2020 márciusában, és sok alapvető élelmiszer ára is felment:

  • az étolaj ára 21,3,
  • a friss zöldségé 18,1,
  • a liszté 8,2,
  • a cukoré 7,6,
  • a rizsé 6,8,
  • a tojásé 6,4 százalékkal emelkedett

Ezek mellett a munkahelyi étkezés is drágult 6,6 százalékkal. 

 

De a tartós fogyasztási cikkek piacán is történt változás, egészen pontosan 3,6 százalékos áremelkedés. Az új autók 11,4, a bútorok pedig 5,4 százalékkal kerülnek többe. Az ékszerek, virágok, barkácstermékek és a külföldi üdülések ára is felment- ezeknél több mint 10%-os a drágulás. A legnagyobb áresések között van két olyan termék ára zuhant, amelynél ezt politikai döntés okozta: az ingyen parkolás miatt az egyben számolt „autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás” csoport 21, a tankönyv pedig az általános- és középiskolai könyvek ingyenessé tétele után 97 százalékkal olcsóbb, mint tavaly ilyenkor.

 

2021 első három hónapjában összesítve a tavalyi január-márciushoz képest 3,2 százalékkal magasabbak az árak, a nyugdíjas háztartásokra számolt infláció pedig 3,1 százalékos.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!