2021. 04. 21., szerda, 09:14

Láncra verve halálra éheztette kutyáját a veszprémi férfi, börtönre ítélték

A Veszprémi Járásbíróság 2020 novemberében hozott döntésével végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte azt a 34 éves veszprémi férfit, aki olyan rossz körülmények között tartotta a kutyáját, hogy az eb bordái kilátszottak és a lánc amin tartották belenőtt az állat nyakába.

Több mint egy éve történt, hogy a rendőrség és az Ultimátumosok rátaláltak egy fiatal német juhász kutyára a Csatár-hegyen. A kutyát gazdája mindössze egy méteres láncon tartotta egy fához kötözve, kutyaház vagy menedék nélkül, éhezve élte életét. A kutyus nyakába szó szerint belenőtt a lánc ami tartotta, szőrnyű állapotban találtak rá és szinte csoda, de Mila túlélte, az eljárás a férfi ellen pedig elindult.

Miután kiműtötték nyakából a láncot elindult a gyógyulás útján, ám sajnos három hónap múlva mancsán keletkezett sérülés miatt egy apró rutin műtéten kellett átesnie, de sajnos Mila ezután az örök vadászmezőkre távozott. A boncolás során kiderült, hogy az állat szíve nem fejlődött ki rendesen, száraz kenyérből nem lett szívizom, csont vagy ízület.

 

forrás: Ultimátum facebook

A szíve apró volt és nem fejlődött ki tökéletesen. Száraz kenyérből nem lesz szívizom, nem lesz csont és ízület... Egy tönkretett élet volt az Övé és csak 3 hónap jutott Neki, amit már kutyához méltó módon tölthetett.

Az ügyben az ügyészség vádiratában tárgyalás mellőzésével történő büntetővégzés meghozatalára tett indítványt, melyben felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását kérte. A bíróság azonban – mivel a vádirat alapján úgy találta, hogy az ügy megítélése nem egyszerű, és tárgyalás tartása nélkül a büntetés célja nem érhető e – az indítványtól eltérően az ügyben előkészítő ülést tűzött ki. A vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését csak részben ismerte el, azzal védekezett, hogy nem állt szándékában az állatnak szenvedést okozni, kizárólag tudatlansága miatt nem látta el megfelelően az ebet. A vádlott védekezését a rendelkezésre álló bizonyítékok azonban cáfolták, ugyanis a kutya a fájdalmait nyüszítéssel folyamatosan jelezte, melyet mások is észleltek.

 

forrás: Ultimátum facebook

 

A bíróság az ügyben lefolytatott bizonyítás alapján a vádlott bűnösségét kétséget kizáróan megállapíthatónak látta és a vádlottat 10 hónap börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság álláspontja szerint a vádlott a kutyának olyan fokú szenvedést okozott, amelyre figyelemmel a büntetési célok elérésére csak végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabása volt alkalmas. A vádlott és védője által előterjesztett fellebbezés alapján eljárt Veszprémi Törvényszék másodfokon helybenhagyta a Veszprémi Járásbíróság döntését, így az jogerőre emelkedett.

 

A büntetés Milán már nem segít, de el sem maradhat,  a veszprémi férfi pedig a megérdemelt büntetését kezdheti meg.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!