2021. 04. 21., Szerda, 14:50

Növekvő szén-dioxid-kibocsátás és mikroműanyag a levegőben - Újabb fenyegető adatok a légszennyezésről

Szomorú adatokat közölt a Nemzetközi Energiaügynökség az évi szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatban, ami ráadásul nem az egyetlen aggasztó hír. Egy friss amerikai tanulmány a levegőbe kerülő mikroműanyag problémájára hívja fel a figyelmet.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) globális energetikai áttekintése szerint a 2021-es évben a szén-dioxid-kibocsátás még 5%-kal növekedhet, ami az elmúlt évtizedek legnagyobb növekedése. A IEA ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy

(...) a gazdasági fellendülés a Covid-válságból kilábalás nyomán jelenleg minden, csak nem fenntartható az éghajlatunk számára.

Ugyan a tavalyi évben a szén-dioxid-kibocsátás csökkent, azonban egy évvel korábban csúcsot döntött. Ennek fényében az új adatok még aggasztóbbak.

Egy amerikai tanulmány pedig egy másik nagy problémára hívja fel a figyelmünket. A friss adatok szerint több ezer tonnányi apró műanyagdarab sodródik a föld légkörében, és ez szám egyre nagyobb lesz, a mikroműanyagok így hatalmas távolságokat tudnak megtenni, szakértők szerint közel egy hétig is a légkörben tudnak maradni.

A darabok a műanyagok bomlása során keletkeznek és egyre több helyen találhatóak meg, többek között az ivóvízben is. Ugyan ennek hatása az emberre még nem bizonyított, a szakértők szerint negatív hatást gyakorolnak szervezetünkre.

Ha érdekel titeket a téma, a mikroműanyag problémáról itt, az IEA áttekintéséről pedig itt tudtok bővebben olvasni.  

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: