2021. 04. 29., csütörtök, 13:08

Kormányinfó: Szombattól életbe léphetnek az új járványügyi szabályok

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón számolt be a szerdai két kormányülésről. Gulyás szerint holnap elérhetjük a 4 millió beoltottat, az új járványügyi szabályok szerint majd szolgáltatók széles köre nyílik meg - habár tény, egyelőre az oltási igazolvánnyal rendelkezők számára - , a kijárási tilalom éjfélre tolódik.

Gulyás kiemelte, hogy Magyarország az Uniós statisztikák szerint is élmezőnyben jár, kitért arra is, hogy május 1-től nemzetiségtől függetlenül lehet Magyarországon oltásra regisztrálni. Elmondta, hogy aki most regisztrál, azt egy héten belül beoltják, 10 napon belül megkapja az oltási igazolványát.

 

 

Gulyás emlékeztetett, hogy milyen új szabályok lépnek életbe:

  • a kijárási tilalom 11-ről éjfélre módosul,
  • a szolgáltatók este 11-ig fogadhatnak vendégeket, vásárlókat,
  • az éttermek belső helységeiben a védettségi igazolvánnyal rendelkezők szintúgy 11-ig tartózkodhatnak,
  • szolgáltatók széles köre nyílik meg a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára (a védettek szállodákba, edzőtermekbe, fürdőkbe, kalandparkokba, múzeumokba, könyvtárakba, színházakba, moziba is mehetnek),
  • a kiskorúak beoltott felügyelete mellett szintúgy mehet ezekbe a létesítményekbe, valamint sporteseményekre is,
  • a védetteknek és felügyeletük mellett álló gyermekek számára nem lesz kötelező a maszkviselés a sport- és kulturális rendezvényeken.

Felhívja a figyelmet viszont, hogy a továbbra is érvényes a gyülekezési tilalom, valamint kötelező mindenkinek a maszkot viselni a közterületeken, a tömegközlekedési eszközökön és a vendéglátó helyeken is, mindaddig, amíg nem fogyasztanak.

Innom kellett előtte pár felest tudod, hogy idetaláljak! Ilyen volt a terasznyitás Veszprémben - VIDEÓ

Innom kellett előtte pár felest tudod, hogy idetaláljak! Ilyen volt a terasznyitás Veszprémben - VIDEÓ

Hosszú idő telt el, de szombaton végre eljött az a bizonyos terasznyitás városunkban is. A bejelentést követően a fel ország tűkön ülve várta a nagy napot, a vendéglátósok lázasan készültek, a vonalak pedig égtek. Természetesen mi is útnak indultunk a nyitás első estéjén megnézni, hogy...

A lazítások miatt módosítani fogják a büntető törvénykönyvet (btk): közokirat hamisítás minősített esetének fog számítani, ha valaki hamis védettségi igazolvánnyal él vissza. A védettségi igazolványra vonatkozó szabályt megszegő helyek pedig 100 ezer forinttól  1 millió forintig terjedő bírságra is számíthatnak, súlyosabb esetben 1 évre a hely bezárását is elrendelhetik.

Kubatov Gábor be is jelentette Facebook-oldalán, hogy szombaton, ha minden a terv szerint halad, akkor a Fradi már a nézők előtt játssza meccsét. A jegyeket már értékesítik. 

Kitértek arra is a kormányinfón, ha elérjük az 5 millió beoltottat (remélhetőleg május 10.), feloldják a lagzikra vonatkozó tilalmat. Emellett meglehet, hogy a zenés-táncos eseményekre is vonatkozik majd a feloldás.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!