2021. 05. 02., vasárnap, 22:19

A Biden-Harris adminisztráció a 100. hivatalban lévő napját ünnepelte

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke a 100. hivatalban lévő napját ünnepelte adminisztrációjával vasárnap. 

 

Az Egyesült Államokban sok minden múlik az elnökök első 100, hivatalban töltött napján, hiszen itt mutatkozik először meg, hogy mennyire sikeres az új adminisztráció, s egyben, mennyire képes a kampányelemeket teljesíteni. A Biden-Harris adminisztráció nagy hangsúlyt fektetett az emberi jogokra, valamint a koronavírus-elleni küzdelemre a kampányidőszakukban, a gazdasági reformokon kívül.

 

Az elnöki portré az USA 46. elnökéről.

Az elnöki hatáskörbe tartozó rendeletek közül mintegy ötvenet a hivatalban töltött első napjaiban iktatott Biden elnök, többek között elrendelte a párizsi klímaegyezménybe való visszalépést, valamint kiemelte a hivatalban töltött első napjaiban, hogy az USA visszatér a nemzetközi színtérbe: megerősítette kapcsolatait a NATO-val, valamint Japánnal.

Nincs lehetőség időt veszteni. Azonnal munkába kell állni.

- fogalmazott az első hivatalban töltött napján az elnök.

 

Biden volt a negyedik elnök, aki az afganisztáni háborút örökölte, viszont bejelentette, kivonja az amerikai csapatokat, nem lesz ötödik elnök, akinek ezt a háborút örökölnie kell.

 

Az Afganisztáni Háború 2001 óta tart, az USA eddigi leghosszabb háborúja

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban az első tervek szerint a 100. napra 100 millió beoltottat szeretett volna az adminisztrációjával elérni, ám ez 200 millióra sikeredett. Amerikában az iskolák biztonságos újranyitása lezajlott, s az összes amerikai állampolgár számára elérhető az azonnali oltás.

 

Sajtótájékoztató a 200. vakcina beadásáról

Az 1,9 milliárd dolláros amerikai mentőcsomagot a demokrata többségű Kongresszus megszavazta, Biden szerint a mentőcsomag célja, hogy azokat segítse, akik a legnagyobb bajba kerültek a koronavírus-járvány okán. Ezen kívül bejelentette az amerikai munkahelyteremtést célzó tervét, melynek célja, hogy minél több vállalat visszatérjen Amerikába, ezzel új munkahelyeket teremtve.

Azonban az egyik legnagyobb, történelmi jelentőséggel bíró, momentum az maga a Biden-Harris kabinet. Azon kívül, hogy Kamala Harris az első női, fekete elnök-helyettes, az adminisztráció az USA-t jelképezi: egyenlő arányban férfi-női kabinet, nyitottan meleg közlekedésügyi miniszter , női generálisok, fekete honvédelmi miniszter, latino védelmi belügyminiszter, első transzgender egészségügyi miniszter-helyettes és amerikai őslakos belügyminiszter.

A Biden-Harris adminisztráció előtt még rengeteg feladat áll, főleg, ha teljesíteni szeretnék a kitűzött célokat, azonban kétségtelen, példamutató értékű az első 100, hivatalban töltött napjuk.

 

 
Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!