2021. 05. 12., szerda, 13:29

Alsóneműket ásnak el szerte Baranya erdőiben - Jó okuk van rá

Országos tudományos kísérletben vesz részt a Mecsekerdő Zrt., melyben információt gyűjtenek arról, hogy mennyire egészséges az erdők talaja.

Hogy ezt kiderítsék 10 baranyai erdőben vagy erdős helyen - Pécs, Kővágótöttös, Hosszúhetény, Ág, Vajszló, Almamellék és Bürüs közelében - ástak el pamut alsóneműket. Ezeket két hónap múlva, július közepén kiszedik a földből, így kiderülhet, hogy milyen hatással van a talaj az anyagra.

 

A kísérlethez csakis 100%-os pamut alsókat használnak, ugyanis a baktériumok és gombák a szerves anyagokat bontják le, mint például a cellulóz, amiből a pamut nagyrészt áll. A szakemberek 60 nap eltelte után képfelismerő technikával vizsgálják majd meg, hogy az anyag hány százalékát is fogyasztották el a talajlakók: a nagyobb mértékben lebomlott alsógatyákból aktívabb talajéletre következtethetnek. A nem mindennapi kezdeményezést az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézete idén tavasszal bocsájtotta útjára, és  most már csaknem 1200 önkéntes vesz részt, beleértve a Mecsekerdő Zrt. is

A kísérlet a fenntarthatóság jegyében arra is felhívja a figyelmet, hogy nem mindegy, milyen ruhát hordunk, és az mennyire bomlik is le.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!