2021. 05. 26., szerda, 11:45

Szemeket az égre - Szuperhold és teljes holdfogyatkozás is lesz szerda este

Holdfogyatkozást akkor figyelhetünk meg, amikor a Hold a Föld árnyékába lép, a napfogyatkozással ellentétben ilyenkor nyugodtan nézhetjük szabad szemmel is a folyamatot. Ilyenkor a hold gyakran látszólag vörössé változik, ezért is nevezik vérholdként, de sajnos ennél a jelenségnél nem mindegy, hogy a Föld mely pontján vagyunk, mivel nálunk május 26-án még pont nappal lesz, ezért a jelenség csak Ázsia keleti partvidékén és Amerika nyugati részén lesz látható.

Viszont a szuperhold nekünk is könnyedén szemet szúrhat, a Hold nagysága látszólag 7 százalékkal tűnik majd nagyobbnak, illetve 16 százalékkal fényesebbnek. Ez a jelenség akkor figyelhető meg, amikor teliholdkor kerül az égitest a legközelebb a Földhöz.

Látványos égi jelenség lesz látható a héten – Közeleg a pink szuperhold

Látványos égi jelenség lesz látható a héten – Közeleg a pink szuperhold

Azt viszont már az elején leszögeznénk, hogy a Pink Supermoon valójában nem rózsaszín, de még csak szupernek sem szuper, azonban hatalmas lesz, a szokásosnál jóval nagyobbnak és fényesebbnek mutatkozik majd.

 

És itt még nincs vége,az Esthajnalcsillag, a Hold után a legfényesebb égi objektum is feltűnik az égbolton, napnyugta után nagyjából fél órára nyugat, északnyugat irányában.

 

forrás: National Geographic

 

Érdemes lesz tehát felpillantani az égre, a szuperhold és az Esthajnalcsillagként ismert Vénusz szabad szemmel is simán látható lesz.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!