2021. 06. 02., Szerda, 09:34

Jó hírünk van! Ha kiráz a hideg ezektől daloktól, akkor jobb az agyműködésed

Számtalan ember tapasztal hidegrázást ha egy gyönyörű dalt hall főleg akkor, ha kifejezetten magas hangokat hallunk. Szinte átjárja az embert egy jó hangulatú borzongás és csak annyit mondunk „kiráz a hideg ettől a daltól”.

Tudod honnan ered ez a reakció? Nos Matthew Sachs, a Dél-Kaliforniai Egyetem doktorandusz hallgatója elvégzett egy tanulmányt, amivel ezt az érzést vizsgálta: a kutatáson 20 hallgatót vizsgált meg, akikkel több olyan dalt is meghallgattatott, melyek kapcsán gyakran jelentkezik a libabőr érzés. 

Érdekes dolgot tapasztalt, hiszen a vizsgáltak pontosan fele, azaz tíz ember jelezte, hogy kirázta a hideg, míg a másik tíz ember semmit nem érzett.

Matthew a vizsgálat után azt nyilatkozta, hogy az a tíz hallgató, akik borzongást éreztek nagyobb mennyiségű agyrosttal rendelkeznek, amelyek összekapcsolják a hallókérgüket és az érzelmi feldolgozáshoz kapcsolódó területeket, vagyis ez a két terület jobban kommunikál.

A hidegrázást tapasztaló emberek fokozottan tudnak érzelmeket átélni, ugyan jelenleg ez csak a zenére vonatkozik, hiszen a tanulmány csak a hallókéregre összpontosít, de további vizsgálatokkal lehetne más területeit is kutatni az agynak - mondta Matthew.

Ha te is megnéznéd, hogy libabőrös leszel-e, akkor ne görgess tovább, itt van két dal, ami elképesztően sokszor vált ki ilyet a hallgatókból:

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: