2021. 06. 24., csütörtök, 16:03

6 dolog, amit imádnak a szúnyogok

Te is észrevetted már, hogy akár egymás mellett álló két emberből is sokszor az egyiket szinte megeszik a szúnyogok, míg a másikat csak kerülgetik? Mutatjuk miért lehet ez.

Vércsoport

Szinte a legalapvetőbb, hiszen a szúnyognak a vér olyan, mint nekünk a víz. A 0-típusú vérrel rendelkezők a legvonzóbbak számukra, míg az A-típusú a legkevésbé, na de honnan tudják a szúnyogok milyen vércsoportú valaki? Nos, az emberek majdnem 90%-a termel olyan váladékot, ami alapján könnyen megérzik ezek az élősködők a vércsoportunkat.

 

Szén-dioxid

A lélegzésünkkel szén-dioxid távozik a testünkből, ezt pedig a szúnyogok akár 15 méter távolságból is kiszúrják. Minél több szén-dioxidot lélegzünk ki, annál kívánatosabbak vagyunk számukra.

 

Ruha

Egy kutatás szerint a zöld, fekete és piros színek viselése esetén nagyobb eséllyel szerezhetünk szúnyogcsípést.

 

Terhesség

A legkevésbé talán a várandós nők szeretnének szúnyogprédák lenni, sajnos egyes fajok mégis sokkal jobban szeretik őket, mint a nem várandósokat. A kutatók úgy vélik ennek szintén a szén-dioxid kibocsátáshoz lehet köze, ugyanis a terhesség végső szakaszában 21 százalékkal több szén-dioxidot lélegezhetnek ki.

Sör

A néphiedelem szerint azok, akik sört fogyasztanak, szinte láthatatlanná válnak a rovaroknak, azonban ez nem így van, épp ellenkezőleg. Még nem teljesen tisztázott miért, de a szúnyogok nagyobb eséllyel landolnak olyan emberen, aki sört fogyasztott, ellentétben azzal, aki más alkoholt ivott.

 

Izzadás

Megint csak visszatérhetünk a szén-dioxid kibocsátáshoz, de egyértelmű, hogy a szúnyogok a melegebb, izzadt testre szívesen pályáznak. A testmozgás során növekszik a tejsav és a hő a testben, amit ezek az állatok azonnal kiszúrnak.

 

Milyen bevált praktikátok van a szúnyogok távoltartására?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!