2021. 06. 25., Péntek, 14:22

De miért rejthetnek borotvapengéket az amerikai házak falai?

Az 1970 előtt épült házakban nagyobb valószínűséggel fordul elő az érdekesség.

Ez nem egy horrorsztori, mégis ijesztően hangzik, de több közösségi oldalon találkoztunk már bejegyzésekkel, amik épp erről szólnak: egy család beköltözik egy régebbi építésű amerikai házba, majd a renoválás során akár több száz rozsdás borotvapenge potyog ki a falból.

Ezek ugyan nem a mai modern több soros borotvapengék, hanem a huszadik század elején elterjedt biztonsági borotvák maradványai.

1903-ban mutatta be a Gillette az első biztonsági borotvát, amit az otthoni könnyebb szőrtelenítésre kínált a férfiaknak. Ugyan a biztonságos használat elsajátításához idő kellett, mégis hamar elterjedt az eszköz.

Ami nagyobb fejtörést okozott az a hulladékká vált penge volt. A 30-as és 40-es években ugyanis a háztartási hulladékot elégették, majd a hamut a kertben szórták szét. Az acél pengék viszont túlélték a tűz alacsony hőjét, így hatalmas veszélyt jelentettek volna a kertészek számára, hiszen élesek, vérrel szennyezettek voltak. A megoldást csak az 50-es években találták ki: a gyógyszeres szekrények a belső falba voltak építve és ezek hátuljára alakítottak ki egy rést, amibe a pengéket dobták, azok pedig a fal üregébe estek.

Mi sem tudnánk hirtelen hova kapnánk, ha pengék potyognának a falból felújításkor.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: