2021. 07. 01., csütörtök, 09:14

Júliustól már az uniós oltási igazolás is elérhető az EU-n belüli utazásokhoz

Július 1-től már az uniós oltási igazolás is elérhető az EU-n belüli utazásokhoz - közölték a koronavirus.gov.hu oldalon.

Miután Magyarország elsőként vezette be a védettségi igazolványt és az oltást igazoló applikációt, július elsején bevezeti az uniós védettségi igazolást is. Az angol-magyar kétnyelvű uniós Covid-igazolás digitálisan és papíralapon is elérhető - tartalmazza a közlemény. Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, javasolják, hogy digitálisan töltsék le vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást.

Az uniós Covid-igazolás az egész unióban egységes vizuális megjelenésű, kétnyelvű, digitális és papírformátumban is ingyenesen elérhető, QR-kóddal van ellátva.

Az igazolás nem minősül útiokmánynak, nem állítják ki hivatalból, és nem is küldik meg automatikusan. Az igazolást az uniós tagállamok nemzeti hatáskörben adják ki, érvényessége az összes uniós tagországra kiterjed.

 

Forrás:UN News

A bevezetésével egy időben Magyarország a többi tagállamhoz hasonlóan szabad beutazást biztosít az uniós COVID-igazolással érkező külföldieknek. Arra bíztatnak mindenkit, hogy elektronikusan töltse le az igazolást, az immár májustól elérhető mobilapplikáción keresztül. 

 

Forrás:Wego Travel

Felhívják a figyelmet, hogy a kormányablakokban akár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet ügyet intézni és az igazolvány kiállítása a kérelem után azonnal megtörténik. A papíron kiállított igazolványok pecsét és aláírás nélkül is érvényesek, mert a hitelességüket a rajtuk lévő QR-kód biztosítja. 

 

Az EU Covid-igazolásra az jogosult, aki megkapta az oltást, vagyis legalább egy alkalommal beoltották, és az első oltástól számított egy év még nem telt el.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!