2021. 07. 08., csütörtök, 09:14

Naponta változhat az algásodás a Balatonban

Fonalas kékalga jelent meg a Balatonban a tó nyugati és déli partjainál, a Keszthelyi-medence mintegy felét érintve és a helyzet naponta változhat - közölte Somogyi Boglárka, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa szerdán az MTI-vel.

A tihanyi intézet kutatója elmondta: ez nem az a faj, amely 2019-ben algavirágzást okozott, hanem egy kora nyári alga, amely már június elején is okozott kisebb riadalmat, majd eltűnt. Egymást követő kánikulai napokon nagyobb kiterjedésben is megjelenhet a vízfelszínen, és szeles időjárás hatására ismét eltűnhet - tette hozzá.

Hétvégén megsütöttek egy közel 60 kilós harcsát  Balatonlellén, világrekordot érhet!

Hétvégén megsütöttek egy közel 60 kilós harcsát Balatonlellén, világrekordot érhet!

Megsütöttek egészben egy 57 kilós harcsát Balatonlellén szombaton délután. A harcsasütő világrekord-kísérlet sikerült, a Guinness Rekordok Könyvébe pedig egy hónap múlva kerülhet be az attrakció, ha a hitelesítési folyamat során mindent rendben találnak.

Beszámolója szerint a keddi, nyílt vízen vett mintáikban nem volt határérték feletti a víz A-klorofill koncentrációja a teljes vízoszlopot tekintve, de a strandokon, ahol a széljárástól függően nagyobb algatömeg gyűlhet össze, előfordulhat ilyen érték. A fonalas kékalga képes lehet toxintermelésre, ezért célszerű lenne a kánikula idején akár naponta ellenőrizni a strandok vízminőségét, illetve ahol algásodást tapasztalnak, ott az embereknek fürdőzés után lezuhanyozniuk - mondta a szakember.

Jelezte, hogy a vízügytől kaptak szerdai vízmintákat is, amelyeket csütörtökre értékelnek ki.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!