2021. 07. 16., péntek, 12:21

Idén is lesz Garten Balaton kortárs művészeti hetek - Mutatjuk, mivel várnak titeket

Kiállítások, tárlatvezetés, vásár, kertmozi, koncertek és még megannyi programmal várják az érdeklődőket.

Idén már harmadik alkalommal rendezik meg a Garten Balaton kortárs művészeti heteket. Lovason, Felsőörsön és Csopakon kapunk betekintés a művészeti programokba július 30 és augusztus 21 között. Kortárs képzőművészet, szobrászat és fotográfia áll a rendezvény középpontjában, a három hetes eseménysorozat ideje alatt négy helyszínen hét kiállítás és két köztéri installáció valósul meg, melyeket számos társművészeti rendezvény kísér.

 

Lovason a Nagy Gyula Galéria kiállítótere szolgál a Garten Balaton művészeti vásár helyszínéül, ahol a Határaink hívószóra 100 kortárs képzőművésztől a kurátorok mintegy 300 művet válogattak és állítanak ki. A galéria kerthelyiségében állítják fel a társművészeti programoknak helyet biztosító színpadot, valamint itt vetítik este 9-től a Garten Kertmozi képzőművészeti témájú filmjeit is.

Idén is magyar versek szólnak a hangszórókból a busz- és vonatállomásokon

Idén is magyar versek szólnak a hangszórókból a busz- és vonatállomásokon

A tavalyi nagy sikerének köszönhetően idén is megrendezik a Vers a peronon irodalmi kezdeményezést, amelynek keretein belül magyar költők műveit hallhatjuk majd összesen 71 busz- és vonatállomáson.

A Zalaszentgróti művésztelep szobrászainak műveiből rendezett szabadtéri kiállítás helyszíne a szintén Lovason található Márffy-ház pajtája és kertje. Itt lesz látható Kása Béla fotóiból készült szabadtéri kiállítás, amely a hazai cigányság kultúráját művészi fotográfiákon keresztül ábrázolja.

 

Forrás:Garten Balaton

Felsőörsön Fotóudvar néven új helyszínnel bővül az eseménysorozat, ahol a kortárs fotográfiáé lesz a főszerep. A Fotóudvar idei programja az installatív köztéri fotókiállítás és a Civil házban rendezett egyéni fotótárlat köré szerveződik. Az alkotók művei az emberi érzelmekre reflektálnak, és a beszélgetések is e köré a téma köré szerveződnek majd. A Fotóudvar rendezvényei a Capa Kortárs Fotográfiai Központ szakmai együttműködésével valósulnak meg. 

 

Csopakon a ZM&G galéria ad helyet Robitz Anikó Fény és felület című kiállításának. A galéria kertjében Zámbó Attila szobrászművész vöröskőből és gránitból készült, absztrahált, ironikus állatszobrai között sétálhatnak a látogatók.

A Garten kertmoziban a Friss Hús rövidfilmfesztivál animációs válogatásán kívül többek között a Szépművészeti Múzeum 1980-as évekbeli műkincsrablásáról szóló dokumentumfilmet, a Van Gogh az örökkévalóság kapujában című életrajzi filmdrámát és Forgács Péter Német egység a Balatonnál című dokumentumfilmjét vetítik. Az Ezüstmedve-díjas Nagy Dénes Másik Magyarország című dokumentumfilmjét is láthatják az érdeklődők.

 

További programot és részletek a Garten Balaton weboldalán elérhetők.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!