2021. 07. 22., Csütörtök, 13:03

Augusztus 1-től durván megdrágulnak a házhozszállított ételek

via

A járványhelyzet által megtépázott vendéglátóegységeknek 2020 novembere óta lehetett igénybe venni a 27%-os áfa helyetti kedvezményes 5%-os áfát, ez azonban július 31-el megszűnik az elviteles és házhozszállított ételekre és italokra, ami nyilvánvalóan áremelésekhez vezet. 

A vendéglátók augusztus 1-től kizárólag szolgáltatásnyújtás esetén alkalmazhatják az 5%-os áfát, ami a helyben fogyasztást jelenti. Az elviteles, házhozszállított étel és ital értékesítésére – mivel az termékértékesítésnek minősül – augusztustól visszaáll az eredeti, 27 százalékos mértékre az adónem.

Hogy egy szemléletes példával éljünk, egy 1200 Ft-os menünél ez a 22% áfatöbblet 264 Ft-ot jelent, azaz papíron 1464 Ft-ért kéne adniuk ugyanazt a menüt, ha megmaradnak az eddigi haszonkulcsnál.

Nem ez az egyetlen tényező ami az áremelés mellett szól, ott vannak még a műanyag csomagolások is, melyeket július 1-től vonnak ki a forgalomból.

Innentől fogva csak újrahasznosítható csomagoló dobozokban szállíthatják majd az ételt az éttermek, melyekről tudni kell, hogy nagyjából 200-300%-al többe kerülnek, mint műanyag társaik.

Ha tehát eddig 100 Ft-ot számoltak csomagolási díjra tételenként, július 1-től 200-300 Ft-ot fognak

Hozzávéve mindehhez az alapanyagdrágulást, elmondható, hogy egy 1200 Ft-os kiszállított ebéd durván 300-600 Ft-al kerül majd többe az éttermeknek. Kérdés, hogy ki mennyit szeretne ebből a vendégekre hárítani.
Vannak, akik már az elmúlt hónapokban megkezdték a fokozatos emelést, de vannak, akik az utolsó pillanatig kivárnak vele, az ő vendégkörüket egy nagyon kellemetlen meglepetés fogja érni a következő bő egy hónapban...

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: