2021. 08. 05., Csütörtök, 09:13

Ezt a finomságot választották az év strandételének 2021-ben!

Lezajlott az Év Strandétele verseny, ahol a Konyhám strandbisztró étele nyerte el leginkább a zsűri tetszését, amely répa-dog néven hódít a balatonfenyvesi strandon.

Újra összeállt a strandételtesztelő zsűri, hogy 2021-ben is levadássza a legjobb beach foodot a Balatonon. Hetedik alkalommal rendezte meg a Balatoni Kör az Év Strandétele versenyt, melynek utolsó körös, kilencfős zsűrije az egész augusztus 3-i napot annak szentelte, hogy a döntős ételeket végigkóstolja.

A versenyen megadott szempontok a következők voltak: az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készüljön, legyen egyszerű, de kreatív, nyárias, gyorsan és büfékben is elkészíthető, akár elvitelre is alkalmas, valamint szerepeljen a vendéglátóhely étlapján. Az újragondolt lángostól a gyömbéres tökfőzeléken át több izgalmas kreációval találtuk szemben magunkat a tegnapi napon. Erős volt a vega és a vegán vonal, de természetesen voltak húsos, nehezebb strandételek is.

És a nyertes: répa-dog – 1690 Ft

A balatonfenyvesi A Konyhám répa-dogjával került a legjobb hét közé, végül az Év Strandétele díjat is bezsebelte. A hot dog alapötletéből kiinduló ételnél a kiflit magát a kettévágott sárgarépa adja, mely rozmaringgal, vajjal, sós karamellel vákuumozás és szuvidálás, majd rántás után válik répa-doggá. Mindezt pesztós majonézzel, szárított hagymával, marinált gyömbérrel és baconmorzsával a tetején tálalják.

 

A répa-dog (Fotó: Heim Alexandra/Balatoni Kör)

Az Év Felfedezettje: vegán bundás kenyér – 2350 Ft

Az új, a balatonvilágosi Club Aliga területén lévő Tarow Bisztro vegán bundás kenyérrel rukkolt elő, melyet a zsűri egyértelmű döntése alapján az Év Felfedezettje díjjal jutalmazott. A csicseriborsóliszt-bundában sült bagett guacamoléval, friss salátával és fekete sóval van ízesítve, és igazán laktató, ízgazdag alternatívája a hagyományos bundás kenyérnek (a tojás hiánya szinte nem is érzékelhető). A bundás kenyér kizárólag hétvégi reggeli menüben kapható.

 

Az idei év felfedezettje, a vegán bundás kenyér (Fotó: Heim Alexandra/Balatoni Kör)

 

Ti már kóstoltátok? 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: