2021. 08. 12., csütörtök, 13:01

Új emlékérme-sorozatot indít az MNB a Magyar népmesék rajzfilmsorozatnak dedikálva

Az égig érő fa megnevezéssel 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál keretében. Az emlékérmével egy új sorozatot indít a jegybank.

Az új, hét részes színesfém emlékérme-sorozat célja, hogy a magyar népmesék értékeit bemutassa, a rajzfilmsorozat képi világát megidézze. Az érmekibocsátás apropóját a rajzfilmsorozatot jegyző Kecskeméti Rajzfilmstúdió alapításának 50. évfordulója adja. Az emlékérmét Imrei Boglárka fémműves formatervező iparművész tervezte. 1977-ben kezdődött a Magyar népmesék rajzfilmsorozat készítése, amely 100 epizódjával 12,5 órányi anyagával a népmesék világába hitelesen vezeti be a nézőt.

Forrás:penzvero.hu

A Magyar népmesék rajzfilmsorozatot bemutató érmesorozat Az égig érő fa megnevezésű emlékérme kibocsátásával indul. A sorozat részeként megjelenő emlékérmék elsődleges szerepe az ismeretterjesztés, a magyar népmesék értékeinek méltó reprezentálása, mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő. A rajtuk szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja.

Forrás:penzvero.hu

Az emlékérme előlapját a Magyar népmesék rajzfilmsorozat főcíme ihlette, amelyet Arany János Rege a Csodaszarvasról című művének első sorai inspiráltak. A jellegzetes körbe futó, stilizált népművészeti virágmotívumon bal oldalt egy galamb pihen meg. A gazdagon díszített motívumot az emlékérmék kötelező elemei egészítik ki: központi helyen a kézírásos betűkkel megjelenített Magyarország felirat, valamint a 2000 forint értékjelzés, a virágmotívum alatt a BP. verdejel és a 2021 verési évszám.

Forrás:penzvero.hu

Az emlékérme hátlapján a táltos lovon ülő mesebeli főhős, a kanászból lett királyfi félalakos ábrázolása látható, háttérben az égig érő fával. Az éremképet kézírásos betűkkel készült Az égig érő fa felirat teszi teljessé, amely a mese címét jeleníti meg. A központi motívumtól balra lent található az emlékérmét tervező Imrei Boglárka fémműves formatervező iparművész mesterjegye.

Vizsláról nevezték el az első magyar mémcoint, mellyel még adakozni is lehet állatmenhelyeknek

Vizsláról nevezték el az első magyar mémcoint, mellyel még adakozni is lehet állatmenhelyeknek

A Hungarian Vizsla Inu már 900 holderrel rendelkezik.

A színesfém emlékérme 75 százalékban réz, 4 százalékban nikkel és 21 százalékban cink ötvözetéből készült, súlya 16 gramm, átmérője 34 mm, széle finomrecés, a recéken a kétszer ismétlődő MAGYAR NÉPMESÉK RAJZFILMSOROZAT szélfelirattal. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: maximum 15 ezer veret készíthető belőlük.

 

Az égig érő fa emlékérme a kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolható meg augusztus 12-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!