2021. 08. 13., Péntek, 11:26

Ismered ezeket a magyar mitikus lényeket?

Minden kultúrának megvannak a saját misztikus alakjai, nem kivétel a miénk sem. Néhánnyal közülük gyermekként találkozhatunk, amikor arra buzdítottak viselkedjünk jól, nehogy elvigyen a vasorrú bába, néhányról pedig bejelentések is érkeztek, hogy találkoztak velük.

Vasorrú bába

Róla sokk gyerek hallhatott, sőt még egy gyerekdal is született róla. Általában úgy emlegetik, mint egy csúnya boszorkányt, aki elrabolja is megeszi a gyerekeket. Ehhez hasonló alakok más kultúrában is megjelennek, vagy éppen a mumussal keverik össze, akit szintén a gyerekek ijesztgetésére használtak.

Lidérc

Ördögszerető, Lüdérc és Ludvérc néven is emlegetik. Maga a lidérc kifejezés mára egy gyűjtőfogalommá vált, eleinte a magyar mitológiában démonként ismerték. Országszerte másképp ismerik, de leggyakrabban fényjelenségként vagy tüzes alakként említik, aki emberi formát ölt magára, általában egy elhunyt szeretőét vagy házastársét, valahol viszont szárnyas madárhoz hasonlító, ijesztő alak. Úgy tartották, hogy a kéményen vagy a kulcslyukon jut be a házba és az első kakasszóra el kell tűnnie. Főként a Dunántúlon úgy védekeztek ellene, hogy nyírfaágat helyeztek a házra, amivel megakadályozták, hogy a házba jusson.

A griff alakja több népmesében is megjelent már, a magyar mondavilág oltalmazó lénye, de más kultúrákban is megjelenő alak. Egy hatalmas ragadozó madárról van szó, amelynek inkább a madár és oroszlán keverése. Hegytetőn lakik és a sárkány az ellensége, azonban ha a sárkánytól valaki megvédi fiókáját, az elnyeri a madár háláját

A népi hitvilágban több büntető alak is feltűnt, az egyik leggyakrabban említett büntető a Kedd asszonya, akit a népkutatók Szent Annával azonosítottak. A Kedd asszonya a nőket büntette, akik megszegték a keddre vonatkozó női tilalmakat, mint a mosás, szövés vagy fonás. Úgy tartották, hogy büntetésképp láthatatlanul felpofoz, éjszaka megijeszt vagy becsapja az ajtót.

Markoláb

A palóc néphitben ismert alak egy kutyához hasonló, szőrös fekete állat, aki nap- vagy holdfogyatkozáskor megeszi a szóban forgó égitestet, majd kihányja azt.

A Garabonciás a magyar népi vallásban egy rongyos öltözetű diákhoz hasonló alak, aki egy varázskönyvet cipel, illetve varázsereje van, amiket csínytevésre használ.

Mátranováki fanyűvő

A fanyűvő legendája már a 80-as években felütötte a fejét, elsőként mátrai bányászok között, majd a 90-es évek végén egy iskola csoport látta, 2001-ben pedig egy Mátranovákon sátorozó csapat észlelte, több másik bejelentés mellett. Róla egybehangzóan ugyanazt mondta el mindenki: két méter magas, hosszú, vékony végtagokkal rendelkező alak, akinek testét fehér szőr fedi, kissé majomszerű arccal. Sokan fákon látták, mások úgy tartják barlangban lakik és éjszaka járja az erdőt.

Van egy pár modern jelenség is, például a badacsonyi görényember, aki egy emberszerű alak, aki görnyedten jár, borospincék közelében tűnik fel, néha négykézláb jár és állathangokat utánoz. Ez a történet mondjuk épp úgy hangzik, mintha egy borpincénél lerészegedett csapat látott volna egy szintén lerészegedett fazont, aki már járni sem bírt.

Milyen hasonló magyar mitikus lényeket ismertek?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: