2021. 08. 19., csütörtök, 09:55

Tizennégy éves lány mentené meg a balatonfőkajári zsidó temetőt

Emma angolul ír egy blogot a temetőről és információt gyűjt az ott nyugvó családokról.

Emma alapvetően Budapesten élt, majd mikor a járvány kitörésekor bezárták az iskolákat családjával Balatonfőkajárra költöztek nyaralójukba. Itt talált rá a zsidótemetőre - írja a Telex. A karantén alatt sokat sétáltak a településen, majd a családi barátokkal mentek először a helyszínre ami egyébként sem a Google térképén, sem az izraelitatemetok.hu-n nem szerepel.

 

Bődey János / Telex

Ekkor tűnt fel Emmának, hogy a legtöbb sírt benőtte a gaz, mégis volt néhány felújított síremlék, amikről le tudta olvasni a latin betűs neveket, melyek alapján rákeresett a családokra. Később elkezdte megismeri a balatonfőkajári zsidó közösség történetét, ami a járvány alatti szigorú lezárások során nehézkes feladat volt, de hatalmas segítéség volt többek között a település történetével foglalkozó Karika Tímea, aki digitalizált anyakönyvekkel és levéltári forrásokkal látta el Emmát.

Amikor megkaptam az első ilyen csomagot, nagyon izgatott lettem, hirtelen rengeteg információhoz jutottam, abban kellett aztán hosszan keresgetni. Amikor valamiért abba kellett hagynom, alig vártam, hogy folytathassam -mondta Emma a Telex-nek.

Bődey János / Telex

A tinédzser ezek után a berhidai zsidó temetőben járt, ahol látta, hogy milyen szépen felújították és a terület még kovácsoltvas kerítést is kapott. Ez motiválta, hogy a főkajári temető története mellett a kinézetével is foglalkozni kezdjen. Emmának sikerült Lady Valerie Solti támogatása mellett a siófoki hitközség és a Mazsihisz segítségét elérnie, akik segítségével a kidőlt sírköveket visszaegyenesítették, körbekerítették a temetőt és ki is gyomlálták.

 

„Az nagyon jó lenne, ha másokat is érdekelne a temető, és a gondozása rendszeres tudna lenni, most megint kellene például már gyomlálni” -mondta Emma.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!