2021. 08. 24., kedd, 12:37

Búvárokra támadnak a szexuálisan begerjedt tengeri kígyók

A rendkívül mérgező és szexuálisan begerjedt, párzási időszakban lévő tengerikígyók megtámadhatják a búvárokat, mert összekeverik őket más kígyókkal, írja a Guardian egy új tanulmány alapján.

A Nagy-korallzátony déli részén dolgozó ausztrál egyetemek kutatói azt tapasztalták, hogy

az olíva tengeri kígyók, különösen a hímek többször is megközelítették a búvárokat, köréjük tekeredtek, üldözőbe vették őket, vagy éppen a fényképezőgépeiknek mentek neki

 

A kutatók szerint az agresszió valószínűleg a „szexuális interakciók alatti téves beazonosítás” miatt keletkezik, az állatok ugyanis valószínűleg rivális fajnak azonosítják be a búvárokat. A kutatók tanulmányukban azt írták, elsőre nevetségesnek tűnhet, hogy a kígyók összetévesztik az embert más kígyókkal – a kettő ugyanis a kutatók megállapítása alapján sem hasonlít egymásra. Azonban hozzátették, „minden bizonnyal ez a legvalószínűbb magyarázat”.

Hozzátették azt is, a tengeri kígyók nem látnak mindig túl jól a víz alatt, előfordulhat, hogy a homályban tévesztik össze az embert más kígyókkal. Az olíva tengeri kígyók harapása mérgező, az emberre veszélyes lehet, a kutatók szerint azonban a harapás valószínűtlen, kivéve, ha fenyegetik vagy bántják az állatot.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!