2021. 09. 02., csütörtök, 11:17

Veszélybe került az eddigi tilalom - Nagy szépségmárkák fogtak össze az állatkísérletek ellen

A kozmetikumokon és azok összetevőin végzett állatkísérletek eddigi tilalma veszélybe került Európában, ezért nagy szépségmárkák fogtak aláírásgyűjtésbe.

Az állatokat több mint 50 éve használják a kozmetikumok teszteléséhez, egy állatokon tesztelt kozmetikai termék egyetlen új összetevője legalább 1400 tengerimalac, patkány, egér vagy éppen nyúl halálát eredményezi. 2004-ben a fogyasztók, állatvédő szervezetek és több vállalat évtizedes kampányának eredményeképp az Európai Unió betiltotta a kozmetikai termékek állatokon való tesztelését. 2009-ben a kozmetikai összetevők állatokon való tesztelése is betiltásra került, 2013 óta pedig tilos azon kozmetikumok árusítása, melyeknek előállítása során állatkísérleteket végeztek.

 

forrás: world animal news

Az ECHA (Európai Vegyianyag-ügynökség) szabályozással kapcsolatos követelései visszavetik ezt a folyamatot és az Európai Parlament azon vízióját, mely az állatkísérletek 2023-ra globális szinten történő betiltásán fáradozik.


Az állatkísérletek uniós tilalma veszélyben van. Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) új állatkísérleteket javasol a fogyasztók által évek óta biztonságosan használt összetevőkön. Ha javaslatukat elfogadják, állatok millióit vetik alá ismét kegyetlen és szükségtelen kísérleteknek.

A kezdeményezés az alábbiakat követeli:

  • A kozmetikai célú állatkísérletek tilalmának védelme és megerősítése;jogszabály-módosítás kezdeményezése annak érdekében, hogy a fogyasztók, a munkavállalók és a környezet védelme minden kozmetikai összetevő tekintetében bármikor, bármilyen célból végzett állatkísérletek nélkül valósuljon meg;
  • A vegyi anyagokról szóló uniós szabályozás átalakítása; az emberi egészség és a környezet védelmének biztosítása a vegyi anyagok új állatkísérleti követelmények bevezetése nélkül történő kezelése révén;
  • A tudomány korszerűsítése az EU-ban; kötelezettségvállalás egy olyan jogalkotási javaslat mellett, amely a jelenlegi jogalkotási ciklus vége előtt ütemtervet vázol fel az EU-ban végzett valamennyi állatkísérlet fokozatos megszüntetésére vonatkozóan.

 

forrás: elle

 

Hogy segíthetsz?

Ha neked is fontos, hogy megőrizzük a kozmetikumok állatkísérlet-mentességét, és ezzel milliónyi állatot megmentsünk a felesleges szenvedéstől és kegyetlenségtől, hallasd a hangod! Írd alá az európai polgári kezdeményezést, oszd meg ismerőseiddel az indítványt.

 

Ezt pedig ITT teheted meg.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!