2021. 09. 07., kedd, 15:41

2022-ben is pályázhatnak civil szervezetek a NEA-ra, immáron közel 11 milliárd forint a keret

A pályázatok október 4-én kerülnek kiírásra.

A Nemzeti Együttműködési Alap pályázatai azok a hazai források, amelyek civil szervezetek éves működési és szakmai programjainak támogatására hoztak létre. A pályázati forrást évente egyszer írják ki, melyek az utóbbi években ősszel, azon belül is októberben jelennek meg. 

A 2021. szeptember 7-én a veszprémi Városházán megtartott NEA 2022 Civil Tájékoztató rendezvényen Szalay-Bobrovinczky Vince helyettes államtitkár jelentette be, hogy a 2022-es évre vonatkozó NEA pályázatokra a pályázási lehetőség 2021. október 4-én, várhatóan 10:00-kor megnyílik és egy bő hónap lesz a beadásra.

 

forrás: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 

Az előző évekhez képest jelentős változások: 

Az egyszerűsített támogatási forma elnyerhető összege 2022-ben 300 000 forintról 350 000 forintra növekedett. Ezzel a pályázati lehetőséggel azon kisebb civil szervezetek élhetnek, akiknek van már legalább 2 éves lezárt üzleti évük és az éves 5 millió forintos összbevételt nem haladják meg.

Az összevont pályázatokon a működési és szakmai pályázatokat nem külön-külön, hanem öszegyúrva, egyszerre is be lehet már adni 2020 óta, így egy pályázatot kell mindössze megírni a civileknek, ezzel is könnyítve a pályázói terheken. A megpályázható összegek 2022-es évre vonatkozóan sem változnak, az összevont pályázat esetében maradt a maximális megpályázható 4 000 000 Ft, azonban abban az esetben, ha az összevont kategóriában formailag megfelelt pályázat elutasításra került, egyszeri 150 ezer forintot lehet igényelni, ezzel kívánja a miniszterelnökség támogatni a pályázók erőfeszítéseit.

Elhangzottak még információk arról is, hogy szerepelt Veszprém megye a Falusi Civil Alap, a Városi Civil Alap pályázatain, melyek egyébként kiegészítői a NEA pályázatoknak, hiszen ingatlan-és jármű vásárlást is lehetővé tettek, a nyertes projektek száma és az elnyert összegek kimagaslók országos szinten is:

  • Falusi Civil Alapra beadott pályázatok száma Veszprém megyében: 287 pályázat
  • Támogatást nyert projektek száma: 100 pályázat
  • Városi Civil Alapra beadott pályázatok száma Veszprém megyében: 254 pályázat
  • Támogatást nyert projektek száma: 44 pályázat
  • A Nemzeti Együttműködési Alapra (NEA) 2021-ben benyújtott pályázatok 69% nyert Veszprém megyében.
  • Egyszerűsített támogatási keretösszeg: 260 érvényes pályázat
  • Támogatásban részesült 238 pályázat.

A 2021. október 4-én kiírásra kerülő NEA pályázatokról és a hozzátartozó NIR pályázati felületről további információt ITT találtok. 

 

A pályázás során felmerült kérdésekkel  a Veszprémben működő Civil Információs Centrum munkatársait lehet megkeresni. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!