2021. 09. 10., péntek, 09:12

25 éves korig ingyenesek lesznek a fogamzásgátló szerek Franciaországban

Franciaországban a hormonális fogamzásgátló szerek jövőre már nemcsak a kiskorú lányoknak, hanem 25 éves korig minden nő számára ingyenesek lesznek - jelentette be csütörtökön Olivier Véran egészségügyi miniszter.

"A tudományos hatóságokkal együtt megállapítottuk, hogy egyes fiatal nőknél visszaesett a fogamzásgátlás, mindenekelőtt pénzügyi okok miatt" - indokolta az intézkedést a tárcavezető a France2 közszolgálati televízióban. A fogamzásgátlással kapcsolatos minden vizsgálat és kezelés, az orvosi konzultáció és maguk a fogamzásgátló tabletták is ingyenessé válnak 25 éves korig, ami évente 21 millió eurós plusz kiadást jelent az államnak - jelezte a miniszter. Az intézkedés 2022. január 1-én lép életbe.

Környezetszennyezés, embertelen körülmények, hulladékhalmok. Miért rossz a fast fashion?

Környezetszennyezés, embertelen körülmények, hulladékhalmok. Miért rossz a fast fashion?

Ruhacserék, turkálók, többek között ezek is népszerűbbek, mióta egyre több a tudatos vásárló. Hallani, olvasni, hogy rossz a fast fashion, de mi olyan rossz benne?

Az eddigi 18 éves korról azért 25 éves korig terjesztette ki az ingyenességet a tárca, mert a miniszter szavai szerint ez az a kor, amikor gazdasági, társadalmi és jövedelmi szempontból is önállóvá válnak a nők. Azért is 25 évnél húzták meg a határt, mert ettől a kortól a szülők kiegészítő biztosítása már nem érvényes a gyerekeikre.

Tavaly a 15 éven aluliak számára is ingyenessé tette a fogamzásgátlást a kormány, mivel 2019 végéig évente csaknem ezer 12 és 14 év közötti lány esett teherbe Franciaországban, és közülük 770-nek végződött abortusszal a terhessége.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!