2021. 09. 15., Szerda, 14:48

Bodza már nem tér haza, mert tűzijátékkal ünnepeltek meg egy születésnapot

Sok más várossal együtt Veszprémben is megvoltunk még augusztus 20-án is durrogtatás nélkül, így joggal merülhet fel a kérdés: vajon továbbra is létfontosságú-e tűzijátékkal ünnepelni városunkban? Pláne annak fényében, hogy mind tudjuk, milyen mértékben káros az idejétmúlt tűzijáték környezetünkre.

Szépnek szép, de a tűzijáték nem több, mint divatjamúlt, értelmetlen rongyrázás. Persze nem kell, hogy mindenki maradéktalanul egyetértsen velünk, de nem lehet elmenni amellett, hogy a nehézfémek meg a szén-dioxid semmiképp sem mutathatnak jól az amúgy fényűző show mögött. A tűzijátéknak számos olyan hatása van ami miatt célszerű, és már nagyon aktuális más alternatívák után nézni.

Gondolunk itt a környezetre mért káros hatásokra, a lég és zajszennyezésre, de a tűzijátékok tele vannak az emberi és állati egészségre veszélyes vagy mérgező kémiai vegyületekkel is. 

Az állatvédelemről már nem is beszélve, a szakemberek ugyanis nem győzik hangsúlyozni mennyire veszélyes a durrogtatás kedvenceinkre. 

Ennek apropóján osztanánk meg mi is Bodza szívszorító történetét: pár napja a Facebookot görgetve tűnt fel, hogy egy Bodza névre hallgató kutyust keresnek, aki megriadt a városban zajló tűzijátéktól és elrohant gazdája mellől. Közel kétszáz megosztás és egy teljes nap kétségbeesett keresés után lett meg Bodza, aki már csak az örök vadászmezőkön szaladgálhat tovább.

Színtiszta szeretet és boldogság volt minden vele töltött percünk! Mindenki még a vadidegenek is ismerték a Szerelem-szigeten, mert mindenkit megnevettetett.

És hogy miért is háborodtak fel olyan sokan? Míg például szilveszterkor és augusztus 20-án számítani lehet tűzijátékra, valahogy a szóban forgó születésnap nem sokunk naptárában kap kardinális helyet. Mi legalábbis utána néztünk, de nem találtuk nyomát olyan bejelentésnek vagy bejegyzésnek, amely tájékoztatta volna a lakosságot a születésnapi tűzijátékos hacacáréról, de ami még biztosabb, hogy erről a lakosság túlnyomó része sem tudott.

Ti mit gondoltok?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: