2021. 09. 24., péntek, 11:03

2023-tól 50 új, négycsillagos szállodaszobával várja vendégeit Veszprém

Csaknem egyharmadával több jó minőségű és vadonatúj szállodaszobában pihenhetnek az Európa Kulturális Fővárosának programjaira érkező vendégek Veszprémben. A három belvárosi szálloda bővítésére összesen csaknem 1.8 milliárd forintot költenek a beruházók, amelyből - egy sikeresen zárult pályázat után - nyolcszázmillió forint a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatása. Az építkezések már elindultak, így a térség valaha volt legfontosabb kulturális eseményére már biztosan elkészülnek az összesen 113 vendég fogadására alkalmas szobák.

Veszprém és a Bakony-Balaton régió szakemberei úgy látják, hogy a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) kulturális eseményei és rendezvényei miatt megnövekedő turista forgalmat a turisztikai kapacitások érdemi bővítése nélkül jó minőségben nem lehet kiszolgálni. A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. ezért 2021 elején 800 millió forintos keretösszegű pályázatot írt ki, amelynek 3 nyertese összesen 50 szobával és 113 új ággyal bővíti Veszprém négycsillagos szállodai kínálatát, így a jelenleg rendelkezésre álló kapacitás – 160 db szoba - több mint 30 %-kal növekszik. A pályázati támogatást csak új szállodai szobák megépítésére lehetett igényelni és lehet majd felhasználni.

 

 

Az elmúlt évek tapasztalatai azt igazolták, hogy Veszprém sajátos városszerkezete miatt piaci alapokon az élénk kulturális-szellemi élet ellenére sem jöttek létre 100 szoba körüli nagyobb szállodák, mint például számos észak-balatoni településen. Veszprémben a szállodai szobák számának bővítését régóta tervezték a kisebb és közepes szállodák tulajdonosai, de a COVID okozta visszaesés (és az abból következő pénzügyi veszteségek) után ezeket a terveket nem tudták megvalósítani, így a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatása nélkül ez a turisztikai fejlesztés vélhetően csak több év múlva valósulhatott volna meg. A beruházások értékének mintegy felét a befektetők saját pénzügyi forrásból finanszírozzák.

 

A három nyertes pályázatot benyújtó szálloda, a Betekints Wellness és Konferencia Hotel, a Hotel História Malomkert és az Oliva Hotel és Étterem képviselői bemutatták a fejlesztési terveiket. Elmondták, hogy a szállodai szobák már épülnek, és a számukra is különösen fontos 2023-as kulturális év kezdetére már az új szobákban is fogadni tudják a vendégeket. A Betekints Wellness és Konferencia Hotel 15 szobával és 40 ággyal, a Hotel História Malomkert 17 szobával és 37 ággyal, az Oliva Hotel és Étterem pedig 18 szobával és 36 ággyal bővül a támogatás segítségével.

 

Mit szóltok?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!