2021. 09. 29., Szerda, 13:23

Lefőtt a kávé - Leteszteltük Veszprém kedvenc kávézóit

Ma van a kávé világnapja, melynek apropóján úgy döntöttünk, nyakunkba vesszük a várost egy kávékörút erejéig és megkeressük Veszprém legjobbját. Nem volt könnyű dolgunk előjáróban pedig csak annyit mondhatunk annyi kávét ittunk, hogy már látjuk a hangokat is.

Kávétesztünknek két barista és egy laikus indult neki, összesen 5 egység kipróbálásának veselkedve. Igyekeztünk úgy válogatni, hogy kifejezetten csak kávézókat teszteljünk, így a választásunk a Big Coffe-ra, az Orange-ra, a Frei-re, a Kunsztra és az Incora esett. Az Instagram sztorinkra kapott válaszok alapján elmondhatjuk, hogy a veszprémiek döntő többsége a Tizen1 kávézóra esküszik, és bár mi is járunk hozzájuk ezúttal nem voltak nyitva, így nem volt lehetőségünk letesztelni őket. Na majd legközelebb... A legfontosabb szempontunk természetesen a kávé volt, de néztük még a kiszolgálást, az árakat és a hely hangulatát is. 

Big Caffee House

A Big Caffeeban indítottuk a napot, egy klasszik presszó, egy cappuccino és egy latte társaságában. Már ezen a ponton tudtuk, hogy magasra raktuk azt a lécet: újhullámos világos pörkölésű etióp kávét ihattunk náluk, ez pedig már önmagában megér egy próbát bármikor ha arra jártok. Kedves kiszolgálás, kifogástalan kávé, ár-érték arányban viszont sajnos azt kell mondjuk, kicsit túlárazott a hely. Olyan balatonfüredi árakkal találkozhatunk: a presszó 600, a cappuccino 840, a latte 890 forintba került. Ez persze nem változtat azon, hogy a kávéjuk az igazán finom.
 

30/20

Orange Kávézó

Ezután a Pláza felé vettük az irányt, hogy közelebbről szemügyre vegyük az Orange kávézót. Itt egy cappuccinora és egy cortadora esett a választásunk, utóbbival azért volt némi gondunk: cortado helyett flat white-ot kaptunk és nem tévedésből. Mint az utólag kiderült nincs cortado az itallapon, amivel nem is lenne semmi probléma egészen addig, amíg nem egy teljesen más kávét kapunk cortado címszóval.

A cappuccino kis tesója a cortado hazai viszonylatban 1:1 arányban tartalmaz kávét és tejet egy vékony réteg tejhabbal a tetején mindössze 100, de maximum 150 ml űrtartalommal, míg a 180 milis flat white dupla risrettoval készül. Ők ketten csak távoli unokatesók.

Rendelésnél még biztosak voltunk benne, hogy egy jó cortadot kapunk, ekkor nem szóltak róla, hogy ilyen nincs, majd mikor megérkezett a kávénk és ezt szóvá tettük, akkor azt a választ kaptuk, hogy náluk pedig ez a cortado. De egyébként is amire mi gondolunk, az a coffee machiato. Amúgy nem, de köszi.

Magáról a kávéról azt kell tudni, hogy két sötét pörkölésű kávéból is lehet választani: az egyik a Costa a másik pedig a Pascucci, mi az utóbbira szavaztunk. Ár-érték arányban sem fényes a helyzet, egy presszó 490, a cappuccino 620 míg a cortado flat white 890 forintba van, a süteményeiket amúgy imádjuk, de mivel most csak ezt kell pontoznunk ezért:

30/12

És ha már a Plázában voltunk betértünk a Cafe Freibe is. Nem számítottunk rá, hogy ez ilyen jó lesz, de nagyon kellemeset csalódtunk, itt is egy cortado-cappuccino kombót kértünk, azt is kaptunk és nem is akármilyet. Mint kiderült a Cafe Frei már specialty vonalon is mozog: perui világos pörkölésű kávé volt a menün, egy kis citrusos-almás beütéssel teljesen hivatalos volt. Ár-érték arányban is nagyot néztünk, hiszen a cortiért 480, a cappuccinoért 580 forintot fizettünk. A baristák nagyon képben voltak, a kávé finom volt és a most tesztelt egységek közül itt a legolcsóbb a kávé. Ugyanitt: az asztalon található menü-könyvből azt is megtudhattuk, hogy Oroszlán Szonja kókusztejjel issza a melangot.

30/24

Kunszt

Ezután a belvárosba vettük az irányt és becéloztuk a nemrég debütáló Kunszt kávézót. Itt is maradtunk a cortado-cappuccino kombinációnknál, már csak azért is, hogy megnézzük, hogyan készülnek ezek az italok a városban. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez észbontóan jó volt. Az árak teljesen korrektek: cortado 590, a cappuccino 690 forintba került, pedig a porondon a brazil világos pörkölésű kávé volt, ami teljesen levett minket a lábunkról. Olyan volt amilyennek lennie kell, kissé citrusos, lágy és kellemes, egy kis Toffifee beütéssel a végén. Próbáljátok ki mindenképp!

30/25,5

Incognito

Végül, de nem utolsó sorban betértünk az Incognitoba is. A veszprémiek nagy kedvence az Inco mindig jó választás, ez most sem volt másképp: kedves kiszolgálás, barátságos atmoszféra, finom olasz kávé. Aki a klasszikus olasz pörkölés rajongója annak tuti itt a helye, minden olyan volt, amilyennek egy kellemes, laza olaszos kávézásnak lennie kell de még abból is a jobbik fajta. Ez már az ötödik körünk volt, de a szokásos italunkat itt is ledöntöttük, mindenképp megérte:

30/23,5

Összességében azt vettük észre, hogy Veszprém egyrészt erősödik specialty vonalon, másrészt szerencsére nehéz belefutni rossz kávéba. Kávézó pedig van bőven, az egészségünk érdekében viszont most csak ennyi fért bele/belénk, úgyhogy még folytatjuk...

Nektek melyik a kedvenc helyetek?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: