2021. 10. 05., Kedd, 15:40

A Pfizer javasolja hat hónap után a harmadik dózis beadását

A harmadik oltás szükségességéről egy átfogó, széles körű tanulmányt is közzétettek.

2020 decembere és 2021 augusztusa között zajlott az a kutatás, amelybe 3 millió, már két Pfizer/Biontech Comirnaty vakcinával beoltott embert vontak be. A kutatás tanúlságait egy friss tanulmányban tette közzé a Pfizer/Biontech cég - írja a Guardian. A tanulmány szerint a két Pfizer dózissal oltott emberek közül 5,4 % fertőződött meg koronavírussal, de mindössze 6, 6 %-uk került kórházba. Dr. Louis Jodar, a Pfizer orvosigazgatója szerint:

A széleskörű vizsgálatok egyértelműen igazolják, hogy a BNT162b2 Pfizer vakcina bármely vírusvariánssal szemben hatékony, beleértve a Delta vírusvariánst is.

A Lancet orvostudományi magazinban is közzétett tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy a vakcina eddig bizonyítottan 88 %-os védelme hat hónap elteltével 47 %-ra csökken, ezért javasolják a harmadik oltás felvételét. Ugyanezt javasolja a brit Egészségügyi Szolgálat (NSH) is, akik máris szorgalmazzák az egészségügyben és az idősgondozásban dolgozó személyek harmadik oltását.

A tanulmány vezető szerzője, dr. Sara Tartof kiemelte, ami a vizsgálat során is egyértelművé vált, hogy a pandémiát effektíven a vakcinákkal tudják kontrollálni.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: