2021. 10. 05., kedd, 12:17

Trianon 100 - Vándorkiállítás indul útjára Veszprémből

Trianon 100 Összetartoztunk - Összetartozunk címmel vándorkiállítás nyílik kedden Veszprémben, a tárlat anyaga idén még Győrben, Szekszárdon, Székesfehérváron és Szombathelyen is látható lesz.

A trianoni békediktátum centenáriuma alkalmából a 2020-as esztendőt a Nemzeti Összetartozás Évének nyilvánították, melyhez kapcsolódóan a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány számos programot, eseményt szervezett. Bár a Trianon centenáriumához kapcsolódó megemlékezéseket jelentősen korlátozta a világjárvány, a közalapítvány nem mondott le arról, hogy méltóképpen emlékezzen meg közös múltunkról.

Ilyen volt az állatok világnapja a Veszprémi Állatkertben - GALÉRIA

Ilyen volt az állatok világnapja a Veszprémi Állatkertben - GALÉRIA

Mint minden évben, idén is október 4-én ünnepeltük az állatok világnapját, ami egyúttal az állatok védőszentjének, Assisi Szent Ferenc halálának évfordulója is. Ennek apropóján a Veszprémi Állatkert hosszított nyitvatartással és kiemelt kedvezménnyel várta a látogatókat. Természetesen mi is ott...

A Trianon 100 Összetartoztunk - Összetartozunk címet viselő vándorkiállítást 2020-ban, a trianoni békediktátum 100. évfordulóján tervezték elindítani, hogy bejárja az országot és a hat esztendőn át tartó első világháborús megemlékezéssorozat legújabb kutatási eredményei alapján mutassa be Magyarország történelmének egyik legmeghatározóbb traumáját, nemzetünk túlélési képességét, azt a példaértékű erőfeszítést, aminek eredményeképpen 1920 után elődeink szilárd alapokon újra szervezték a magyar államot.

 

A tematikus egységekre bontott tárlat sok-sok forrás bevonásával, a kort megidéző kulisszákkal mutatja be a trianoni békediktátumhoz vezető utat, annak következményeit és az államiság megőrzése érdekében tett erőfeszítéseket.

 

A vándorkiállítás keddtől október 18-ig lesz látható Veszprémben.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!