2021. 10. 11., Hétfő, 13:49

Újabb kés a vendéglátósok hátába - Kizárólag szakképesítéssel lehet már panírozni is

Az irreális új rendelet szerint a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését mostantól kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti. Azért a felszolgálók és a pultosok most megnyugodhatnak, a kiszolgáláshoz nem kell szakképzettség, de felügyelet igen. A meleg-hideg étel és ital kiszolgálása továbbra is végezhető szakképesítés nélkül, szakképzett személy felügyeletével.

1. § (1) Az 1. mellékletben meghatározott önálló tevékenységek - a (2)-(3) bekezdésben meghatározott eltéréssel - az 1. mellékletben foglalt táblázat B. vagy D. oszlopában szereplő képesítéssel végezhetők.

És hogy mik is ezek?

Meleg és hideg ételek, italok készítése, Szakács (Szakácssegéd), Szakács szaktechnikus, Diétás szakács, Vendégtéri szaktechnikus, Szakács, Vendéglátás-szervező, vendéglős, Cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése, Édességkészítő (Csokoládétermék gyártó, Keksz- és ostyagyártó), Pék, cukrász (Süteménykészítő), Sütő- és cukrászipari technikus, Cukrász (Cukrászsegéd), Cukrász szaktechnikus, Diétás cukrász Édesipari termékgyártó, Mézeskalács-készítő, Pék, Cukrász.

Ergo, szakma nélkül ezentúl nem lehet krumplit pucolni, tortát díszíteni de még panírozni sem, ezekhez ugyanis a 34/2021 (VII.26.) ITM rendelet 2021. szeptember 1-i hatályba lépésével végzettség szükséges. Hogy erre miért volt szükség az kérdéses, de a rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben, sőt már több mint egy hónapja, szeptember 1-én hatályba is lépett, csak valahogy nem igazán került reflektorfénybe. Nem mintha a vendéglátós szektorban nem lenne éppen elég nehéz a munkaerő hiány miatt, most akkor itt van még ez is.

Mit szóltok?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: