2021. 10. 13., szerda, 09:53

Ki gondolná? - 5 dolog a vodka felhasználására a poharazgatáson kívül

Elképesztő mennyiféle képen lehet felhasználni a vodkát, és most nem a koktélokra gondolunk.

Rövid italtörténet: mi is az a vodka? Szó szerinti jelentése vizecske: hagyományosan gabonából, vagy burgonyából készítik, de persze bármilyen cukor vagy keményítő tartalmú mezőgazdasági alapanyagból készülhet. Európában legalább 37,5 százalékos alkoholtartalommal kell palackba zárni, de legtöbbször 37,5-40 körül kerül forgalomba és persze van ettől erősebb is - még jó.

 

 

Ha pedig van olyan ital, amit már évszázadokkal ezelőtt is szürcsölgettek őseink, akkor az a vodka, pontos eredete bizonytalan, de egyes feljegyzések szerint már a tizenhatodik század óta jelen van. Persze történetéhez hozzátartozik a Mengyelejev legenda, miszerint a vodka az orosz kémikustól eredeztethető, amelyet arra alapoznak, hogy a periódusos rendszer névadója az alkohol vizes oldatairól írta doktori disszertációját. És most, hogy megvolt a gyorstalpaló mutatjuk miként lehet még vodkázni:

 

#1 Természetes fertőtlenítőszer

Ahogy már említettük nem gyenge itókáról van szó, alkoholtartalma miatt ezért fertőtlenítőszerként is bevethető. Sőt még a penész ellen is jó.

 

#2 Folteltávolító

Igen, még mosószernek sem utolsó. Tehát ha legközelebb vörösborral öntenek le, önts rá egy kis vodkát is.

 

 

#3 Szúnyogriasztó

Nem szeretik a bogarak, a szúnyogok pedig még annyira sem. Ha permetet készítünk belőle garantáltan nem lesz szúnyog körülöttünk. Azért érdemes egy kis illóolajat hozzárakni, mégse dőljön belőlünk az alkohol.

 

 

#4 Ékszertisztító

Csili-vili ragyogás: tökéletesen tisztítja a kristály berakásos ékszereket. A legtöbb drágakövet újra csillogóvá teszi, de azért érdemes pontosan utánanézni, hogy melyik követ lehet vodkába mártani.

 

 

#5 Hajápolás

Igen, még erre is jó, de túlzásba nem szabad vinni és mindenképp hígítva használd.

 

 

Te mibe töltöd ezek után?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!