2021. 10. 14., csütörtök, 09:34

Idén a kínai nagy falnál is nagyobb tömegű lesz az elektronikus hulladék

A kidobott elektronikus eszközök tömege idén meghaladja az 57 millió tonnát, ami több, mint a kínai nagy fal össztömege.

A becslést a kidobott elektromos és elektronikus eszközök globális problémája ellen küzdő nemzetközi szakértői csoport végezte. A Világgazdasági Fórum egy 2019-es jelentése alapján a világ elektronikus hulladékának értéke 62,5 milliárd dollár (19 ezer milliárd forint), több, mint számos ország GDP-je.

Egy tonna leselejtezett mobiltelefonban több az arany, mint egy tonna aranyércben - mondta Rüdiger Kühr, az ENSZ fenntarthatósági programjának igazgatója.

A mobiltelefonokon kívül - többek között - hűtőszekrények, vízforralók, tévék, elektronikus játékok és sporteszközök alkotják az úgynevezett e-hulladékot, amelynek mennyisége évente kétmillió tonnával nő a világon. A becslések szerint kevesebb mint 20 százalékát gyűjtik össze és hasznosítják újra.

Idén októberben is lesz TeSzedd, önkéntes szemétgyűjtési akció

Idén októberben is lesz TeSzedd, önkéntes szemétgyűjtési akció

A TeSzedd! – Önkéntesen a Tiszta Magyarországért akció hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban takarítanak a TeSzedd önkéntesei.

A mobiltelefonok fejlesztésének üteme például a régebbi készülékek gyorsuló lecseréléséhez vezetett - mondta Pascal Leroy, a WEEE igazgatója.

Minden tonna elektronikus hulladék újra felhasználásával mintegy két tonna szén-dioxid-kibocsátását akadályozhatjuk meg - tette hozzá.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!