2021. 10. 24., vasárnap, 22:35

Lettország és Ausztria is szigorít - Több országban is súlyos a Delta variáns terjedése

A nemzetközi példák azt mutatják, hogy azok az országok, ahol csak vakcina alapon védekeznek, súlyosabb veszteségekkel nézhetnek szembe. Romániában elkeseredett küzdelem zajlik.

A Bloomberg nemzetközi összehasonlító cikke kiemeli Lettország újonnan hozott intézkedés csomagját, melyben az ország tulajdonképpen teljesen visszatért a kezdeti védekezési stratégiájához: este 8 után kijárási tilalom van, az iskolákban nincs jelenléti oktatás, a fodrászatok és az éttermek zárva vannak. 

A koronavírus elleni gigászi küzdelem nem ért véget, Németországban május, Nagy-Britanniában július óta csúcsokat döntöget az újonnan fertőzöttek száma sikeres oltási kampányuk dacára. Azok az országok, amelyek lemaradtak az oltási sorban, mint pl. Oroszország - rekordszíntű halálozási számokat közölnek-, Románia egészségügyi rendszere pedig az összeomlás szélén áll.

Romániában, a nemzetközi sajtót is bejárt videó alapján elfogytak a kórházi ágyak, minden 5. percben meghal egy koronavírus által megfertőződött személy, napi 16 000 új megbetegedést és 450 körüli halálesetet jelentenek.  

Ezek az extrém példák is megmutatják, hogy az oltási sorban lemaradt országok rosszabbul teljesítenek.

Nem kell megélnünk ezeket a mélységeket, a vakcina csak egy része a sikeres védekezésnek, pl. a maszkhasználat és a távolságtartás kulcsfontosságú tényezői a sikeres járványkezelésnek - nyilatkozta Bruce Aylward, a WHO vezető tanácsadója.

Ezt felismerve november 1-től Ausztria is bekeményít, a munkavállalóknak igazolnia kell a koronavírus elleni védettségét, -oltási igazolvánnyal, vagy negatív PCR teszttel, esetleg azzal, hogy átesett a koronavírus fertőzésen-csak ez után állhatnak munkába. Ezek meglétét szúrópróbaszerűen ellenőrzik, hiányában a munkavállalót 5000 euróra, míg a munkáltatót 3600 euróra is büntethetik, tudósított az Euractiv. A 8 milliós ország a napi átlagban 150-ről 183-ra növekedett új fertőzések száma miatt tett ilyen drasztikus lépéseket.

A téli hideg időjárás vélhetően jobban kedvez majd a vírus terjedésének. Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet egészségügyi sürgősségi programjának vezetője szerint: 

A téli időszakban, amikor az emberek újra a zárt térben vegyülnek, a vírus további terjedését fogjuk látni.

Magyarországon jelen pillanatban 5 935 182 a beoltottak száma. 

 

Ti visszahoznátok a maszkviselést?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!