2021. 10. 25., hétfő, 09:41

Franciaország betiltja a zöldségek és gyümölcsök műanyag csomagolását

A kormány elsősorban harminc konkrét zöldséget és gyümölcsöt jelölt ki, amelyek műanyag csomagolásban történő értékesítését betiltják.

2022 januárjától a legtöbb gyümölcsöt és zöldséget nem lehet majd előre csomagolt állapotban megvásárolni az üzletekben Franciaországban. A kormány harminc dolgot jelölt ki, amelyeket biztosan nem lehet műanyag csomagolásban értékesíteni, ezek között van például a póréhagyma, a padlizsán, a paradicsom, a banán, az alma és a narancs is.

Felháborítóan sok egyszer használatos műanyagot használunk mindennapi életünkben. A körforgásos gazdaságról szóló törvény célja az eldobható műanyagok felhasználásának visszaszorítása, valamint más anyagokkal vagy újrafelhasználható és újrahasznosítható csomagolással való helyettesítésének fokozása - áll a minisztérium közleményében.

A palackozott víz 3500-szor nagyobb környezetterhelést jelent a környezetre mint a csapvíz

A palackozott víz 3500-szor nagyobb környezetterhelést jelent a környezetre mint a csapvíz

A csapvíz vagy a palackozott víz jobb? Egy friss spanyol tanulmány környezeti és egészségügyi szempontból is körbejárta a kérdést.

Számításaik szerint az intézkedéssel évi egymilliárd műanyag csomagolóanyagtól szabadulhatnak meg. A zöldség- és gyümölcstermelők kétségbe esetten fogadták a hírt, mert szerintük ennyi idő alatt nehéz az átállás, illetve tartanak attól is, hogy a vásárlók inkább nem vásárolják meg a termékeket, mert azt mások már összefogdoshatták.

Az összes zöldségre és gyümölcsre 2026 júniusában terjed majd ki a műanyag csomagolási tilalom.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!