2021. 11. 16., kedd, 19:03

Ilyen lesz az ActiCity - Mozgásközpont az elhagyatott Heim Pál gyermekkórházból

Az évtizedek óta elhagyatott és romosan álló gyermekkórházból kulturális és szabadidőközpont nyílik 2023-ra.

A veszprémi Magyar Királyi Állami Gyermekmenhelyet 1904. október 1-én nyitották meg, majd 1954. január 1-től Heim Pál Gyermekkórházként, később pedig 1977-1995 között a bezárásáig a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház gyermekosztályaként működött. Az ingatlan-együttest és területét 2007-ben a szomszédos egyetem kapta meg tudományos kutatás céljából, de a fejlesztési elképzelések végül nem tudtak megvalósulni, az ingatlan azóta is kihasználatlanul áll. A két világháborút is megélt épület most új életre kel majd, amelyet ActiCity néven fogunk emlegetni.

 

Az ActiCity egy új kulturális találkozási pont, amely helyet, edzési és fellépési lehetőséget biztosít majd a jelenleg a városban elszórtan és szűkös helyeken működő tánc és mozgásművészeti csoportoknak. Klasszikus balett, különböző társastánc formációk, az aktuális, divatos mozgásformák, egy helyen, gazdaságosan és önfenntartó módon működhetnek majd itt. Ahol az adottságok lehetővé teszik, a meglévő épületeket további hasznos területekkel egészítik ki: a volt mosodában kap helyet a falmászóknak kialakított edzőtér, valamint egy táncház-terület a néptánccsoportok számára, a főépület pedig egy 3 szintes, új bejárati szárnnyal bővül, amely egy kávézót és több termet is magában foglal majd. Az épületkomplexum lesz hely a kisebbek mozgáskultúrájának fejlesztésére is, és a velük érkező szülők is hasznosan, sporttal, mozgással tölthetik majd idejüket.

 

Az ingatlan kert és tájépítészeti elemekkel történő megújítása három fontos célt tűzött ki. Az Egyetem utcát és az Erzsébet sétányt egy új, kelet-nyugati irányú gyalogos útvonal köti majd össze, a volt gyermekkórház épületétől északi irányban új rendezvények befogadására alkalmas terület alakul ki és teljesen megújul a meglévő angol stílusú park. A megnövekvő parkolási igényeinek kielégítésére, az ingatlan nyugati részén, a Püspökkert, Erzsébet liget, Erzsébet sétány zöldfelületi rendszerének déli, záró eleménél egy földszint + 3 szintes parkolóház készül el, amelynek déli oldala a Hóvirág utcával, nyugati oldala az Egyetem utcával határos. A leendő parkolóházban 155 autó számára lesz hely.

 

A csaknem tíz és félmilliárd forintos összegű felújítást közbeszerzéssel a Vemévszer Építőipari és Szerelő Kft, valamint a VeszprémBer Építő Kft. nyerte el.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!