A szomszédban épül Európa legnagyobb templomi betleheme

2021. 11. 18., csütörtök, 10:27

A szomszédban épül Európa legnagyobb templomi betleheme

A Kis-Balaton fővárosának, Vörsnek templomában 1948 óta építik fel Európa legnagyobb természetes anyagokból, élethű figurákból készülő beltéri híres betlehemét, mely idén november 28-tól látogatható.

A betlehem építése, amely 8-10 napon keresztül zajlik, a falubeliek kitartó és jól megszervezett csapatmunkája. Ez évben is több kilónyi faanyagot, tuját és fenyőágat, bogyókat, terméseket, valamint mohát használnak fel az óriási bibliai életkép megalkotásához, amely mindig más elrendezéssel, folyamatos újításokkal várja több tízezres hazai és külföldi érdeklődőit. 2020-ban – a járványhelyzet miatt – a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kérése alapján elmaradtak a Vörsi Betlehem adventi programjai, sőt, a betlehem sem volt egyénileg látogatható. Így idén még a megszokottnál is nagyobb az érdeklődés.

 

A vörsi betlehemet csak védettségi kártyával és maszkban lehet majd megtekinteni, a belépést és a benti sétát pedig egyirányúsítják. A belépésre várakozókat a Szent Márton Templom mellett adventi udvar várja forró italokkal és meleg ételekkel, de látogatható a Tűzoltó Múzeum és a Tájház is.

 

Az adventi időszakban minden vasárnap ünnepi szentmise várja nem csak a falubelieket, hanem az odaérkezőket is. A miséket pedig minden alkalommal Betlehemi Pásztorjáték követi.

A vörsi betlehem 2021. november 28-tól 2022. január 23-ig mindennap  9:00 – 17:00 óráig, december 24-én – szenteste – 9.00-12.00 között látogatható a Szent Márton Püspök Templomban.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!