2021. 11. 25., csütörtök, 17:53

Dél-Afrikában egy újabb koronavírus szupervariáns ütötte fel a fejét

A B.1.1. 529 névre keresztelt variánsnak máris 32 mutációját fedezték fel.

November 11-én, Botswanában azonosították az első betegeket, akik az új a B.1.1.529 névre keresztelt Covid variáns által fertőződtek meg, tudósított a the Guardian. A következő hat beteget Dél-Afrikában majd egy fő Hong-Kong-ban azonosítottak. Utóbbi személy szintén Dél-Afrikából hazatérve betegedett meg. Az új variáns "rendkívül nagy számú” mutációt hordoz, újabb betegséghullámokat indíthat el azáltal, hogy megkerüli a szervezet védekezőképességét. 

A B.1.1.529 variáns 32 mutációt tartalmaz a tüskeproteinben, a vírus azon részében, amelyet a legtöbb vakcina az immunrendszer Covid-vírus elleni felerősítésére használ. A tüskeprotein mutációi befolyásolhatják a vírus azon képességét, hogy megfertőzze a sejteket és terjedjen, de megnehezítheti az immunsejtek számára a kórokozó megtámadását is

 Tulio de Oliveira virológus a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy az új variáns megjelenése aggodalomra ad okot, mivel több mint harminc mutációval rendelkezik, amelyek szokatlan mintázatba rendeződtek. Emiatt a variáns könnyebben kikerülheti a szervezet immunválaszát, valamint gyorsabban terjed a fertőzés.

Az eddigi adatok alapján a B.1.1. 529 rendkívül gyorsan terjed Gauteng tartományában, feltételezik, hogy az újabb megbetegedések 90 %-ért felelős, mivel az elmúlt hetekben ugrásszerű növekedést tapasztaltak az újabb megfertőződésekben. Arra még nincs adat, hogy az eddig kifejlesztett vakcinák hatékonyak-e a variánssal szemben.

 

A Dél-Afrikai Köztársaság az új variáns megjelenése, és az eddig aggodalomra okot adó adatok miatt kérte a WHO-t, hogy hívjanak össze egy rendkívüli ülést péntekre.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!