2021. 11. 25., csütörtök, 12:51

Magyarországon is kapható az AstraZeneca gyerekeknek orron át adható influenza elleni vakcinája

November közepétől Magyarországon is elérhető a gyerekeknek orron át adható influenza elleni vakcina - közölte a gyártó AstraZeneca.

A szuszpenziós orrspray 24 hónapos kortól használható. A négykomponensű szerben megtalálható mindkét A és mindkét B vírustörzs elölt formában, amelyet az adott szezonnak megfelelően aktualizálnak évről évre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelően. Az hogy influenzaszezonban a megbetegedés szempontjából a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, hiszen az őszi-téli időszakban nagyon sok időt töltenek együtt zárt térben óvodákban és iskolákban.

Szájon át szedhető koronavírus elleni gyógyszert fejlesztett a Pfizer is

Szájon át szedhető koronavírus elleni gyógyszert fejlesztett a Pfizer is

A kísérleti fázis ígéretes eredményeket mutatott, 89 %-al csökkentette a kórházba kerülés és a halálozási esélyeket.

Tanulmányok szerint a gyerekek hosszabb ideig ürítik az influenzavírust, mint a felnőttek, akár 10 napon túl is fertőzhetnek, sőt a kisgyermekek már több nappal a betegség megjelenése előtt is terjeszthetik a vírust. Az influenza az esetek döntő többségében a krónikus betegségben szenvedő idősek (közülük is kiemelten az asztmások, a túlsúlyosak, és a cukorbetegek) körében okozhat nagyon súlyos szövődményeket, a gyermekek is a magas kockázatú csoportba tartoznak. Gyermekkorban a heveny középfülgyulladás az influenza leggyakoribb szövődménye.

Az orrspray receptköteles, a készítmény orvosi, egészségügyi felügyelettel adható be.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!