2021. 12. 05., Vasárnap, 20:42

Legoland - A város, ami kilóg a sorból

Ha azt gondolod, hogy egy életnagyságú Lego várost láthatsz majd a képeken, akkor jól gondolod. És igen, ez egy valós lakásprojekt, amely Comfort Town néven ismert.

Az ukrajnai Kijevben található sokszínű várost az 1950-es és 60-as évek egykori szürke szovjet épületeinek felvillanyozására tervezték. Az egykor unalmas, szürke, dísztelen és szabványosított szovjet építészet teljes ráncfelvarráson ment keresztül. Mára már nyomokban sem maradt semmi az egykori Nyikita Hruscsov szovjet kommunista vezető irányítása alatt felhúzott egyforma és színtelen lakások tízezreiből. Bizony volt egy kis glow up: a nyolc emelet magas épületek sárgák, narancsok, zöldek és pasztellkékek ezzel pedig nem kicsit lógnak ki a megszokott sorból.

A Comfort Town épületei több mint 40 hektáron terülnek el, és több mint 20 000 embernek adnak otthont.

Az sem véletlen, hogy a színes városka egy életnagyságú Legolandra emlékeztet, tényleg úgy néz ki. A projekt építészei, Dmitro Vasziljev, Alekszandr Popov és Olga Alfiorova munkájához is innen az ihlet. A trió bő 11 évig dolgozott a projekten, fő céljuk pedig az volt, hogy olyan gyönyörű lakótömböket hozzanak létre, melyek válság idején is eladhatók.

A lakópark egy 4500nm-es kiskereskedelmi komplexumot és egy 4600nm-es fitneszkomplexumot foglal magában, három medencével. A szivárványvárosban ráadásul edzőtermek és egy 1,5 hektáros szabadtéri sportpálya is található. Ahogy a neve is sugallja, a rövid élet könnyű. Az apartmankomplexum alsó szintjén kávézók, üzletek és irodák találhatók és tulajdonképpen minden amire csak szükség lehet. 

Elépzeltétek így a Haszkovót?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: