2022. 01. 06., Csütörtök, 11:05

Miért január 6-án kell lebontani a karácsonyfát? - Így szólnak a babonák

Van ahol már rég visszakerült a padlásra, de van olyan is, ahol január végéig díszeleg a karácsonyfa. Mindenki maga döntheti el, mikor szedi le és teszi el, de az is biztos, hogy a hagyomány szerint január 6-án, vízkeresztkor kell lebontani a karácsonyfát, és a díszeket visszadobozolni egy újabb évre.

A karácsonytól számított 12 nappal későbbi dátumhoz számos népi hagyomány és szokás kötődik, ezek közül az egyik legismertebb a karácsonyfa lebontása. És nem csak azért mert már tűlevél-szőnyegen jár a család. 

A babona szerint az örökzöldekben jó szellemek élnek, melyek áldást hoznak. Ha azonban nem dobják ki azokat karácsony után, s adják őket vissza a természetnek, úgy abban az évben nem lesz jó termés.

A babona szerint el kell engedni az óévet, és ünnepelni az újat, hogy ne hagyjon el a szerencse. Úgy tartják, hogy ha hamarabb dobják ki a fát, az balszerencsét hoz, ha meg vízkereszt éjjelén még fent vannak a díszek, akkor egész évben így kell maradjon.

Persze ahány ház annyi szokás, Oroszországban például eleve előbb van a szilveszter,  újév és csak utána jön a karácsony, míg az Olaszoknál a mikuláshoz hasonló ünnepet tartanak vízkeresztkor, csak a télapó helyett egy jóságos boszorkány, Befena hoz ajándékot a gyerkőcöknek. Nálunk viszont hivatalosan vízkereszt napja a karácsony vége, velünk együtt számos európai ország követi ezt a hagyományt, köztük a németek, a lengyelek és a csehek is.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: