2022. 01. 18., Kedd, 14:24

Máltai elnöknője lett az Európai Parlamentnek

Abszolút többséggel választották meg.

Roberta Metsola, a 43 éves, máltai politikus került megválasztásra az Európai Parlament elnökének, az elövetkezendő 2, 5 évre. Az elnöknő az előző héten elhunyt olasz politikus és újságíró, David Sassolit követi az elnöki székben. A szavazás már az első körben sikeres volt, az összes szavazatból, 616 darabból 309-re volt szüksége és összességében abszolút többséggel nyert, 458 szavazatot szerzett. Őt követte a svéd politikusnő, Alice Kuhnke 101, majd a spanyol parlamenti képviselő, Sira Rego 57 szavazattal. 

Roberta Metsola beszédében elmondta: 

...kedves európaiak, a következő években Európa szerte többen ettől az intézménytől várják majd az iránymutatást, míg mások ehelyett a demokratikus értékeink és európai alapelveink határait próbálgatják majd. Fel kell vennünk a harcot az unióellenes szólamokkal, amelyek annyira könnyedén terjednek. A félretájékoztatás és a hamis információk terjesztése felerősödött a járvány idején, és számára mindig termékeny talaj a könnyen kiaknázható cinizmus és a nacionalizmus, az önkény, a protekcionizmus és a bezárkózás kínálta olcsó megoldások. Európa azonban pont ennek ellentétéről szól. Arról, hogy kiálljunk egymásért, hogy közel hozzunk egymáshoz az embereket. Hogy megvédjük az alapító apák és anyák elveit, amelyek a háború romjaiból és a Holocausttól a békéig, a reményig, és a jólétig vezettek minket...

Beszédében kiemelte a szolidaritás, egyenlőség, sokszínűség, a jogállamiság, a nők egyenjogúsága értékeket és hangsúlyozta környezetvédelelem prioritását és terrorizmus ellen folytatott küzdelem fontosságát. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: