2022. 01. 20., Csütörtök, 10:03

Grenoble viselheti az Európa zöld fővárosa címet

Az Európai Bizottság minden évben kiválasztja a nyertes városokat, amelyek világszerte nagyköveti szerepet töltenek be a környezetvédelem területén. A címet és a vele járó 600 ezer eurós díjat minden évben az a város kapja, amely úttörő a környezetvédelmet támogató életmód kialakításában, különleges erőfeszítéseket tesz a környezet és az életminőség javítására, a fenntartható fejlődés megteremtésére.

Az Európai Unióban 2010 óta minden évben megválasztják Európa Zöld Fővárosát, kitüntetve azokat a városokat, melyek a legtöbbet tettek azért, hogy fenntarthatóbbá tegyék működésüket és élhetőbb környezetet biztosítsanak lakóik számára. A díjra azok a települések pályázhatnak, amelyeknek lakosságszáma meghaladja a százezret, a bizottság pedig 12 pontot vesz figyelembe, köztük a hulladékkezelést, zajszennyezést, közlekedést és a levegő minőségét.

A címet először Stockholm kapta meg 2010-ben, ezután Hamburg, a baszkföldi Vitoria-Gasteiz, Nantes, Koppenhága, Bristol, Ljubljana, Essen, Nijmegen, Oslo, Lisszabon, majd Lahti. 2022-ben pedig a francia Grenoble vehette át a finnektől a címet.

Grenoble volt az első francia város, mely klímatervet fogadott el 2005-ben. 11 év alatt 25 százalékkal csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását, és most is azon dolgozik, hogy 2030-ra ötven százalékos csökkentést érjen el.

Reméljük sikerül nekik még zöldebbé válni.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: