2022. 01. 20., Csütörtök, 09:34

Ilyenre még nem volt példa - Rekordmagasságban a tongai vulkán hamuja

A hamufelhőt időjárási műholdak észlelték 39 kilométerrel a felszín felett, ennél magasabban vulkáni hamut még soha nem figyeltek meg.

Az elmúlt napokban a tongai vulkán kitörésétől hangos a sajtó, persze nem véletlenül, hiszen a január 15-én kitört a tongai Hunga Tonga-Hunga Ha’apai szigetnél fekvő víz alatti vulkán, ami az elmúlt évtizedek legnagyobb kitörése. Akkora bumm, hogy még hazánkban is kimutatható volt a lökéshullám.

A kitörés keltette cunami elérte Perut, Japánt, az Egyesült Államokat és Oroszország távol-keleti részét is, a hangrobbanás  több mint 800 kilométerre lévő Fidzsi-szigeteken is hallható volt. Ezt követően január 18-án a vulkán ismét kitört, a szakértők szerint az esemény során rekordmagasságba jutott a vulkáni hamu.

Egy-egy kitörés után a légkörbe kerülő szemcsék képesek rövid időre lehűteni a földi klímát, a kutatók szerint azonban ez most nem valószínű. Bár a tongai esemény hatalmas volt, viszonylag kevés hamu szabadult fel a kitöréssel.

A szakértők szerint bár az kitörés során rekordmagasságba jutott a vulkáni hamu, az anyag nem fogja befolyásolni az éghajlatot.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: