2022. 02. 03., Csütörtök, 18:00

Kutatás bizonyítja, hogy az ASMR csökkentheti a szorongást - Magyar nyelven is temérdek van belőlük

Az ASMR videókra sokan másként tekintenek: akad olyan, aki elalváshoz hallgatja, valaki csak háttérzajnak használja, másokat pedig egyenes ki lehetne kergetni a világból velük, mégis úgy tűnik pozitívan hat a mentális egészségre.

Ugyan a tapasztalatok is mások az ASMR videók hallgatása során: sokan bizsergő érzést tapasztalnak, amely általában a fejtetőről halad lefelé a nyakon és a gerincen. Akik ezt érzik cseppet sem furcsák, gyakran javasolják olyan tünetek kezelésére, mint a szorongás, stressz, álmatlanság vagy alvászavar. Emberek milliói számoltak be róla, hogy az ASMR videók segítenek elfojtani a szorongást és kifejezetten nyugtatóan hat rájuk, ezért nem is furcsa, hogy a kifejezetten ilyen tartalmakat gyártó Youtube-csatornák egyre több feliratkozóval rendelkeznek. ASMR Darling több mint 2,5 millió feliratkozóval rendelkezik, Gabi ASMR pedig majdnem 4 millióval.

2018-ban még Cardi B is elmondta, hogy mennyire szereti ezeket a jellegű videókat és minden egyes nap nézi is őket elalvás előtt. Az énekesnőt sokan ki is gúnyolták emiatt különböző portálokon, mondván, hogy mégis ki néz folyamatosan olyan videókat, amelyekben az emberek suttognak és kopogtatnak dolgokat. Több sem kellett neki, ő maga is szerepelt egy ilyen videóban.

Egy tanulmány megerősítette, hogy az ASMR valóban segíthet az emberek mentális egészségének megőrzésében. Charlotte Eid és a Northumbria Egyetem kutatói önkéntesekkel nézettek meg egy öt perces ASMR-videót, akiknek csökkent a szorongása. A kutatás azt is megállapította, hogy azok az emberek, akik magasabb szintű mentális betegségekkel küzdenek, nagyobb eséllyel hallgatnak ilyen jellegű tartalmakat.

Dr. Craig Richard, az ASMR University alapítója és a Sleep Whispers podcast házigazdája szerint is az ASMR segít az embereknek ellazulni és kevésbé stresszesnek lenni, továbbá akár a függőségek leküzdésében is segíthet: a 23 éves Cassie kitűnő tanuló volt, de ennek hátránya a folyamatos stressz volt számára, így ő is ezekben a videókat érte a menedéket és nyugalmat. A 22 éves Sam rengeteget füvezett, a leszokás után pedig álmatlanság gyötörte – ő szintén az ASMR segítségével enyhített az elvonási tüneteken.

Most már tudományos alapokon is bebizonyosodott, hogy semmi furcsa nincs abban, ha valaki csámcsogásra vagy köröm kocogtatásra alszik el.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: