2022. 02. 08., Kedd, 13:10

A tiltott vonal - 250 méteres vörös szőnyeg húzódik az orosz erdő közepén

Gregory Orekhov művész igazán különleges helyszínt választott legújabb, „Sehol” című alkotásának, a moszkvai Malevics parkban, Oroszországban, ami leginkább egy végtelen vonalnak tűnik. Legújabb publikus installációja egy 250 méter hosszú, polipropilénből készült vörös szőnyegként mutatkozik be a havas erdőn.

A vörös szőnyeg szimbolikus fontossága

Történelmileg a vörös szőnyeg szertartásos jelentést hordozott, a győztesek útját. Agamemnon ideje óta a vörös szőnyeget a vezetők és a királyság fogadására terítették, isteni szikrát tulajdonítva nekik. Gregory Orekhov vörös szőnyegén sétálva a látogatók gyakorlatilag az uralkodó szerepét töltik be, azonban lenyűgözi őket a környező táj, így kevésbé tudnak magukra figyelni.

Így hangsúlyozza a művész, hogy a hírnév, gazdagság és hatalom utáni vágy jelentéktelen, ha a világegyetem és a természet nagyszerűségéről van szó.

A „Sehol” azonban nem korlátozódhat egyetlen értelmezésre, hiszen különféle üzeneteket hordoz. Az installáción keresztül Orekhov a következő kérdést teszi fel a közönségnek: hol van a piros vonal, a tiltott vonal, amelyet semmilyen körülmények között sem szabad átlépni?

Van min elmélkedni, de ezen túl is lenyűgöző látvány.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: