2022. 02. 09., Szerda, 18:00

Mit rejt Veszprém apró ajtaja? Egerek, manók és ír koboldok Veszprémben

Szemfülesnek kell lenni, hogy megtaláld Veszprém legújabb színfoltját.

A miniszobrok után újabb meglepetés street art elemmel bővült városunk: felbukkant egy mini ajtó Veszprémben melyet méretéből adódóan nem könnyű megtalálni, de nem is lehetetlen. De mégis ki tette oda? Mit rejt? Van még több is? Megannyi kérdés övezi a titokzatos ajtócskát, felfedjük hát ezeket!

A szóban forgó mini ajtó Vári Tamás keze munkája, ami bár városunkban egyedülálló, Zalaegerszegen három is volt belőle. Ezekből kettőnek később sajnos lába kélt ám a harmadik ajtó egy borbély szalon portáját formázza, ezért kapta hát a veszprémi ajtó a 4-es számot. A művész úr azóta már az Őrségbe költözött, így a Vadása tónál található az 5. ilyen ajtó.

Mindig tetszettek az ötletes street artok, kis meglepetések az utcán. Én is szerettem volna ilyet csinálni, de ötletem nem volt. Meg is feledkeztem erről a vágyamról, amikor egyik nap találkoztam hasonló kis ajtókkal az interneten. Néhány lakásba volt rakva, akár még nyithatók is voltak, én pedig azóta készítettem megrendelésre is már, van aki a lakásába ragasztotta fel őket.

Akárcsak a miniszobrok, ez az alkotás is amilyen kicsi, olyan nagy népszerűségnek örvend. Kíváncsiak voltunk, várhatóak-e még újabb meglepetések Veszprém utcáin, és szerencsére az alkotó válasza igen volt, szóval érdemes lesz nyitott szemmel járni a jövőben. Addig marad a találgatás, egerek vagy manók esetleg ír koboldok húzódnak az ajtók mögött, de valójában az alkotások kuriózuma az, hogy mindenki maga találhatja ki a történetüket.

Meggyőződésem, hogy ezek a kis ajtók pont azért lopják be magukat az emberek szívébe, mert ők képzelhetnek mögé, amit akarnak. A fantáziára bízza, hogy kié lehet a kis ajtó. Eleinte makettezéssel készítettem, vagyis műanyag táblából vágtam, faragtam és végül festettem így eltartott egy-két napig. Aztán fejlesztettem az eljáráson és két mesterdarabot elkészítve, azokról szilikon negatívot vettem és kiöntöttem műgyantából, kötés után, pár óra alatt így ki lehet festeni. Ezzel nem csak sokszorosítható, de időtállóbb is az egy anyagból álló darab.

Na ki találta már meg az első ajtót? 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: