2022. 03. 02., Szerda, 15:02

Rizottójuktól hangos a város – Leteszteltük a Gusto13 Bisztrót

Tudjuk, tudjuk, mindig tesztelünk. De tényleg, próbáltunk már régi és új éttermet és elég sok mindent, de ilyen finomat... Még nem ettünk Veszprémben.

Menjetek a Gustoba, kóstoljátok meg a rizottójukat! – hangzott el már ezerszer, mi pedig értünk a szóból, így célba is vettük őket. A változatosság kedvéért igyekeztünk csavarosan rendelni, így esett a választás a Csicsóka krémlevesre, Karalábé rizottóra – esetünkben marhanyelv helyett kecske sajttal, mert vegetáriánusok vagyunk és igen, még a menüt is variálva kértük - Penne all arrabbiatat, egy jó Négysajtos pizzát és desszertnek Csokoládé szuflét bodzabogyóval. Vízzel, bodzás limonádéval - és mivel elmúlt dél, így már nem ciki - egy Aperol Spritzel öblítettük le mindezeket.

Az enteriőr visszafogottan modern és barátságos, a felszolgálás laza de mégis udvarias: még a kabátunkat is felakasztották helyettünk. Legyünk őszinték: megesik az emberrel, hogy kellemetlenül érzi magát, ha egy "puccos" étterembe érkezik. Nos, számunkra ez az érzés el is illant amint beléptünk, hiszen azonnal azt éreztük, mintha minden pincért 1000 éve ismernénk, viccelődtek, oldották az amúgy is kellemes hangulatot. Gyorsan neki is estünk az étlapnak, leadtuk a fenti rendelésünk és míg vártunk az ételekre, rájöttünk hogy nem tudunk szó nélkül elmenni a limonádé mellett. Koronavírus ide vagy oda, mindhárman körbekóstoltuk, a Barbi még meg is könnyezte. Túlzásnak tűnhet, de ez van.

Ne nézz hülyének, de kicsit elsírtam magam, mert olyan finom.

Úristen, mennyire igaza volt, csak egy limonádé, de még milyen! Az Aperol Spritzről meg annyit, hogy világbajnok. Tanítaniuk kéne hogyan is készül a tökéletes Aperol, mert ez az volt, úgy készítették, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. És a java még hátra volt, kezdve a levessel:

Na ilyen az amikor a pénzedért minőséget kapsz és olyan ízvilágot amilyet még nem tapasztaltál.

Ki gondolná, hogy az egyszerű csicsókából ilyet ki lehet hozni? Borsócsírával és Ivácson krémsajttal dúsították, és valami mennyei volt! Hivatalosan marhanyelvvel érkezett volna a karalábé rizottó, de gond nélkül megoldották a vega variálásunk, így került helyette kecskesajt is a tányérunkra. A rizottóra nehezen találjuk a szavakat, de azért próbálkozunk: al dente, friss, krémes, mégis roppanós. Kijelenthetjük: a Gusto 13 mennyei rizottója nem csupán városi legenda, hanem FACT! 

Ha maradtak volna még könnyek, akkor Barbi itt is tutira elsírja magát.

Sokszor kérdezünk titeket, szerintetek melyik a város legjobb pizzériája? Nálunk most lett meg a befutó. Olaszosan vékony, a szélén ropogós tészta, épp kellően fűszeres, nem tolakodó, de karakteres paradicsomszósz és minőségi sajtok (utóbbi igazi kincs a pizzák világában). A négysajtos mennyországot a mascarpone sajt koronázta meg és tette igazán különlegessé. Ezt azért is emeljük ki, mert ritkán találkozunk mascarpone feltétes pizzával, ez pedig különleges, selymes állagot és összhatást kölcsönzött a pizzának. Na és a felszolgált olívaolajok, amiből is a chilis lett az abszolút kedvencünk, vettünk is otthonra belőle – mert erre is van lehetőség.

Az Al arrabbiata tészta egyébként is nagy kedvencünk, így nem volt kérdés hogy a Gusto verzióját is kipróbáljuk. Ebben a fogásban is visszaköszönt a nagybetűs minőség, és nem csak a tésztán, de a paradicsomszósz frissességében is. Elmaradt a sok helyen kiérezhető "mű" íz, és nem is marta szét a szánkat, csak a végén csípett oda egy picit. Feltétnek kaptunk a tésztára reszelt parmezánt, nem is keveset, ezzel együtt teljes volt az elégedettség.

És amikor már azt hittük jobb nem lehet, megérkezett a csokoládé szuflé. Ezen a ponton már nem is szívesen osztozkodtunk, tanulságként pro tippünk nektek: rögtön annyit rendeljetek, ahányan vagytok! Szuflénk hű volt a nevéhez - souffle/lélegzet - pehelykönnyű textúrájával, íze pedig kellően csokis. A legjobb, amit valaha kóstoltunk! A mellé tálalt gyümölcsszósz pont annyira volt fanyar, hogy kissé ellensúlyozza a csoki édességét, így teljes volt az összhang.

Kötekednénk, de nem tudunk, így jóllakva pedig nem is akarunk. Egyszerűen tökéletes volt minden, a felszolgálástól az utolsó szem rizsig, és az ár-érték arány is teljesen korrekt, de azért 10/10-et eddig még sosem adtunk, és most sem fogunk:

Mert ez 10/11.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: