2022. 03. 24., Csütörtök, 15:04

Erősít keleti szárnyán a NATO, harccsoportot küldenek Magyarországra

via

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a brüsszeli csúcstalálkozót követően bejelentette, hogy négy új harccsoportot küldenek Magyarországra, Szlovákiába, Bulgáriába és Romániába.

A találkozót követően a NATO hivatalos közleményben tudatta, milyen lépésekkel kívánnak válaszolni Oroszország ukrajnai inváziójára. A leírtak szerint aktiválták a NATO védelmi terveit, így 40 ezer katonát helyeznek el a keleti szárnyakon, négy új harccsoportot felállítva Magyarországon, Szlovákiában, Bulgáriában és Romániában. Lényegesen több szárazföldi erőt kívánnak majd állomásoztatni a keleti térségben magasabb készültségi fokon, de több repülőgépet, a tengeren csapásmérő csoportokat, tengeralattjárókat és harci hajókat is küldenek.

A NATO ezen kívül segíteni fogja Ukrajnát a nukleáris és biológiai fenyegetések elleni védekezésben is, egyúttal felszólították Kínát, hogy csatlakozzanak a világ többi részéhez, ítéljék el az Ukrajna elleni háborút, és ne támogassák Oroszországot gazdasági vagy katonai eszközökkel.

Intézkedéseink továbbra is megelőző jellegűek, arányosak és nem eszkalációs jellegűek. Az euroatlanti biztonságot évtizedek óta fenyegető legsúlyosabb fenyegetés miatt jelentősen megerősítjük hosszabb távú elrettentési és védelmi pozícióinkat, tovább fejlesztjük a hiteles elrettentés és védelem fenntartásához szükséges készenléti erőket – áll a NATO közleményében.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: