2022. 03. 25., Péntek, 14:15

99%-ban hatékonynak bizonyulnak a férfi fogamzásgátló tabletták – Még idén elkezdhetik őket embereken tesztelni

A nők számos fogamzásgátló közül választhatnak, mint a tabletta, spirál, és egyéb hormonális szerek, illetve választhatják a méhszájsapkát, a pesszáriumot és egyéb olyan módszereket, amelyekkel saját egészségügyi állapotunk szerint mérhetik fel, hogy éppen ovulálnak-e. Ezzel szemben a férfiak tulajdonképpen csak az óvszert választhatják, Magyarországon pedig 40 éves kor felett a vazektómiát. Úgy néz ki fejlődik a dolog.

A kutatók március 23-án mutatták be a férfi fogamzásgátlóval kapcsolatos eredményeiket az American Chemical Society (ACS) tavaszi ülésén. A tudósok évtizedek óta próbálnak hatékony orális férfi fogamzásgátlót kifejleszteni, de még mindig nincsenek jóváhagyott tabletták a piacon – mondta a találkozón a fejlesztést bemutató Abdullah Al Noman. Ennek az egyik oka az, hogy az eddig fejlesztett és vizsgált tabletták hormonálisan, a tesztoszteront célozták meg, ezek pedig a nőkhöz hasonlóan borzasztó mellékhatásokkal jártak.

Szóval duplán jó hír, hogy ez az új tabletta hormonmentes, illetve az állatkísérletek alkalmával is azt tapasztalták, hogy 99 százalékban hatékonyan működnek egereken. Ennek kifejlesztéséhez a kutatók a retinsav receptor alfa (RAR-α) nevű fehérjéjét veszik célba, erről részletesebben/ tudományosabban itt olvashattok.

A kutatók azt remélik, hogy már az idei év utolsó negyedében elkezdhetik a tesztelést embereken a bíztató eredmények miatt.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: